У початок

Дохід рф від експорту енергоресурсів з початку війни в Україні склав $98 млрд

Росія заробила 93 мільярди євро ($98 млрд) на експорті енергоресурсів за 100 днів війни в Україні. Такі дані представили аналітики із незалежного фінського Центру досліджень енергетики й чистого повітря (CREA), повідомляє «Комерсант».

Відповідно до звіту, з яким ознайомилося видання, за перші 100 днів збройного конфлікту на частку ЄС припав 61% російського експорту викопного палива на суму близько €57 млрд ($60 млрд). Найбільшими покупцями стали Китай (€12,6 млрд), Німеччина (€12,1 млрд) й Італія (€7,8 млрд).

Доходи росії насамперед припадають на продаж сирої нафти ($46 млрд). За нею йдуть газ, нафтопродукти, скраплений природний газ і вугілля.

Попри те, що російський експорт у травні різко скоротився, а країни і компанії відмовилися від постачань російського палива через війну, розв’язану росією в Україні, глобальне зростання цін на викопне паливо продовжило збагачувати москву, а доходи від експорту досягли рекордно високого рівня, вважають експерти.

За даними CREA, середні експортні ціни в росії були приблизно на 60% вищими, ніж торік. У звіті також ідеться про те, що окремі країни збільшили свої закупівлі в росії, включаючи Китай, Індію, Об'єднані Арабські Емірати і Францію.

Нагадаємо, з червня Євросоюз запровадив шостий пакет санкцій проти росії. Згідно з новими обмеженнями, країни ЄС мають відмовитися від російської нафти протягом шести місяців, від нафтопродуктів — протягом восьми.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти