У початок

Державне казначейство Польщі посилить контроль за польськими портами

Державне казначейство Польщі має намір посилити контроль за діяльністю польських портів, про це пише портал Puls Biznesu.

Зазначається, що Державне казначейство є власником державних компаній, які називаються портовими адміністраціями, в Гдині, Гданську, Щецині й Свіноуйсьце, але компанії, які використовують землі порту, працюють на їхній території. Парламентська комісія на пленарному засіданні вирішила, що держказначейство має посилити контроль за тим, що відбувається в Балтійському морі.

«Держказначейство хоче мати право переважної купівлі, якщо їхні акції буде виставлено на продаж. Це забезпечить закон про безпеку на морі, остаточний вигляд якого депутати затвердили 13 січня. Тепер законопроєкт підпише президент», — пише видання.

У Міністерстві інфраструктури запевняють, що метою реалізації права переважної купівлі є передусім захист польських портів від російського капіталу. Поки, як зазначає портал Puls Biznesu, нічого не повідомляє про його появу в балтійських терміналах.

Під час парламентських дискусій депутати стверджували, що справжня мета нових постанов — спроба заблокувати німецьку компанію Rhenus, яка намагається взяти під контроль термінали наливних вантажів у Щецині, де зокрема перевантажують вугілля.

«Можливо, до законодавчих змін політиків підштовхнули не лише плани німецької компанії, а й нещодавній продаж акцій компанії Baltchem, яка займається перевантаженням палива в портах Щецина і Свіноуйсьце, на що не потрібна згода Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів», — зазначає Puls Biznesu.

Нагадаємо, Baltchem поглинули підприємства з Польщі й України («Укрпалетсистем»). Польські імпортери пального скаржаться, що відтоді не мають доступу до терміналу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти