У початок

Депутати хочуть обкласти розчинники акцизом

Також є російською мовою

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо посилення боротьби з тіньовим обігом пального», який передбачає запровадження акцизного податку на імпорт усієї продукції, до складу якої входить бодай один підакцизний компонент.

Документ було зареєстровано групою із 17 депутатів фракції «Слуга народу» на чолі з Олексієм Мовчаном.

«Товари (продукція), до складу яких входить бодай один компонент, що є підакцизним товаром (продукцією), оподатковуються за ставкою податку 245,5 євро за 1000 літрів. Перелік товарів (продукції), що оподатковуються відповідно до цього підпункту Кодексу, затверджується Кабінетом міністрів України», — йдеться у порівняльній таблиці до проєкту закону.

Водночас документ передбачає встановлення квот для підприємств хімічної, нафтохімічної або добувної промисловості, які можуть імпортувати цей ресурс за нульовою ставкою акцизного податку. Їхній перелік також має встановлювати уряд.

При цьому наголошується, що продукцію, постачену ​​за нульовою ставкою акцизного податку, має бути використано підприємствами хімічної й нафтохімічної промисловості не пізніше ніж за 180 календарних днів з дня постачання, що, у свою чергу, має підтверджуватись акцизними накладними або митними деклараціями.

Крім того, такі підприємства повинні протягом 10 календарних днів, наступних за останнім календарним днем ​​звітного кварталу, подати в контролюючий орган довідку про цільове використання продукту.

У разі відсутності довідки з такого підприємства стягується штраф обсягом 25% від суми акцизного податку, який обчислюється виходячи з обсягів, а у разі прострочення оплати штраф збільшується до 100%.

Як зазначив ініціатор законопроєкту Олексій Мовчан, одним із хитрощів, до якого вдаються нелегальні виробники пального, є додавання до низькоякісних бензинів, вироблених на різних міні-НПЗ, або просто до низькооктанових бензинів так званих октанопідвищуючих присадок, які у своєму складі містять метанол і метил-трет-бутиловий ефір.

«При цьому такі присадки в Україну імпортують як розчинники, що оподатковуються за нульовою ставкою акцизного податку… Це здешевлює виробництво «бодяги», але шкодить автомобілям українців, а бюджет лише на акцизі цих розчинників недоотримує близько 1,6 млрд грн щорічно», — зазначив нардеп на своїй сторінці у Facebook.

Загалом, за даними Консалтингової групи «А-95», у січні-жовтні поточного року було імпортовано 108 тис. т розчинників, що більш ніж удвічі перевищує аналогічний період 2020 р. (52,5 тис. т). Розмір бюджетних втрат за цей період оціночно становив 935 млн грн.

Нагадаємо, з вимогою зупинити безакцизний імпорт розчинників уже виступили найбільший виробник нафтопродуктів в Україні НПЗ «Укртатнафта», Нафтогазова асоціація України й Консалтингова група «А-95».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти