У початок

Ціни на нафту сприяли подвоєнню прибутків сировинних трейдерів

Прибуток компаній, зокрема Vitol і Trafigura, від глобальної торгівлі сировинними товарами майже подвоївся до понад 50 млрд доларів США (30 млрд фунтів стерлінгів) за останні роки через нестабільність цін на нафту, показує новий аналіз McKinsey & Company.

The Guardian пише, що згідно зі звітом консалтингової компанії McKinsey & Company, прибуток від світової торгівлі сировинними товарами зріс приблизно до $52 млрд 2021 року порівняно з $27 млрд 2018 року і, як очікується, продовжить зростати.

Дослідження підрахувало, що більша частина зростання була зумовлена вищими прибутками від торгівлі нафтою, які за цей період зросли більш ніж на 90%, до $18 млрд. Прибутки від торгівлі електроенергією й газом зросли з 7 до 13 млрд доларів.

У McKinsey заявили, що вартість сектора продовжувала зростати протягом 2022 року, що призвело до того, що прибутки трейдерів сировинних товарів потрапили під пильну увагу після повномасштабного вторгнення росії в Україну

Війна спричинила нестабільність на товарних ринках, зокрема нафти й газу, що дозволило трейдерам отримати значну маржу на різких цінових змінах.

Попри кроки деяких компаній, що займаються викопним паливом, до декарбонізації, торгівля нафтою й газом, а також іншими товарами, такими як сільськогосподарська продукція і метали, залишається дуже прибутковою.

Ринок нафти побудовано на низці складних фінансових інструментів, заснованих на цінах поточних і майбутніх контрактів. За оцінками, через суто фінансові контракти приблизно в 13 разів більше нафти, ніж фізичної кількості.

Нестабільність, спричинена війною, допомогла збільшити прибутки спеціалізованих торговців сировиною в цьому секторі, а також багатонаціональних виробників нафти й газу, які мають торговельні відділення.

Vitol отримав більше прибутку в першій половині 2022 року, ніж за весь 2021 рік, тоді як Trafigura передала понад 1,4 млрд фунтів стерлінгів своїм провідним трейдерам і акціонерам після того, як енергетична криза призвела до різкого зростання прибутку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти