У початок

Exxon Mobil планує запустити масштабну водневу установку 2027 року

Exxon Mobil Corp оприлюднила в понеділок план розпочати роботу на своєму великомасштабному водневому заводі в Техасі в 2027-2028 роках, повідомив агентству Reuters президент Exxon Low Carbon Business Ден Амманн.

Цей підрозділ є частиною зусиль Exxon зі створення нового бізнесу, щоб заробляти гроші на скороченні викидів парникових газів іншими компаніями, які прагнуть декарбонізувати свою власну діяльність. Exxon оцінює 10% або більше прибутку для бізнесу.

Exxon запланувала 7 млрд доларів США на проєкти з виробництва водню, уловлювання вуглецю і біопалива на 2022–2027 роки. Остаточне інвестиційне рішення щодо водневого проєкту очікується до 2024 року.

«Люди побачать, що це працює і що це може бути економічно життєздатним», — сказав Амманн.

Exxon заявила, що її завод у Бейтауні в Техасі, як очікується, вироблятиме 1 млрд кубічних футів блакитного водню на день. Паливо, яке не виділяє викидів при спалюванні, призначене для підприємств важкої промисловості, які намагаються перейти з викопного палива на відновлюване.

«Синій» водень виготовляється з природного газу в поєднанні з уловлюванням вуглецю. Exxon планує назавжди поховати під землею 98% виробленого CO2, або близько 7 млн метричних тонн щорічно.

Торік Exxon уклала свою першу комерційну угоду про зберігання вуглецю з провідним у світі виробником аміаку CF Industries, щоб до 2050 року досягти прогнозованого ринку CCS у 4 трлн доларів США. Аміак у його рідкій формі як носій водню можна використовувати для транспортування водню в різні частини світу. 

«Ви починаєте бачити, як формується основа нашого бізнесу з низьковуглецевими рішеннями», — сказав Амманн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти