У початок

Прем'єр рф підписав постанову на виконання указу про «стелю» нафтових цін

Прем'єр-міністр рф міхаіл мішустін підписав постанову на виконання указу президента рф владіміра путіна про застосування спеціальних заходів у зв'язку з встановленням низкою країн «стелі» цін на російську експортну нафту, йдеться у документі, опублікованому на офіційному інтернет-порталі правової інформації. Про це повідомляє російський «Інтерфакс».

Так, згідно з документом, міненерго за погодженням із мінфіном має до 1 березня затвердити порядок моніторингу цін на російську нафту, що постачається на експорт.

Для недопущення продажу сировини за price cap міненерго має спрямовувати у федеральну митну службу (ФМС) перелік нормативних правових актів, що вводять заборону на морські перевезення нафти й надання пов'язаних із ними послуг, яку застосовують, якщо паливо не продається за встановленою «стелею» цін.

При цьому самі компанії і фізичні особи, які уклали контракти на постачання, зобов'язані не допускати наявності в угодах і доповненнях до них положень про price cap. Також компанії повинні забезпечити моніторинг незастосування «стелі» цін до кінцевого покупця.

Згідно з документом, у разі виявлення такої інформації експортери повинні протягом п'яти робочих днів спрямувати її у митний орган і міненерго, протягом 30 календарних днів вжити заходів з усунення порушення, потім протягом ще п'яти днів повідомити, що порушення усунуто або не може бути усунуто.

Постачальники також зобов'язані надавати у митний орган під час митного декларування контракт на постачання товарів, відповідно до якого визначається ціна на нафту, а також заяву, що підтверджує відсутність положень про застосування price cap.

Митні органи у разі виявлення при декларуванні товарів випадків використання механізму price cap повинні вжити заходів щодо заборони вивезення товарів за такими контрактами до дня усунення умов, відповідно до яких таке рішення ухвалено, а також рішення про відмову у випуску товарів.

Інформація про ухвалені митними органами рішення про відмову випуску товарів та про заборону їх вивезення спрямовується російській залізниці і «транснєфті» для вжиття заходів, спрямованих на недопущення експорту.

Якщо постачальник повідомить митний орган, що усунути порушення про price cap неможливо, відомство має заборонити експорт за цим контрактом наступних постачань.

Постанова набуває чинності з 1 лютого і поширюється на експорт товарів, що вивозяться з 1 лютого.

ФМС має надавати в міненерго інформацію про свої рішення про відмову і про заборону експорту не пізніше 5-го числа місяця, наступного за місяцем, щодо якого надсилається інформація.

Постачальники нафти повинні на запит міненерго надавати відомству копії контрактів і доповнень до них із перекладом російською мовою. Крім того, постачальники повинні надавати документи, що регламентують порядок проведення учасником зовнішньоекономічної діяльності моніторингу незастосування price cap до кінцевого покупця.

Постачальники також надають у міненерго рф не пізніше 5-го числа місяця, наступного за місяцем постачання, інформаційні матеріали про фактичне виконання контрактів на постачання товарів, що включають зокрема відомості про іноземних покупців, про напрямки й умови постачань товарів, особливості забезпечення логістики і страхування  та іншу інформацію про результати моніторингу незастосування price cap.

На підставі цієї інформації російське міненерго готує звіт про результати моніторингу, що містить інформацію від постачальників і ФМС, а також результати моніторингу цін на російську нафту, що постачається на експорт.

Щомісяця міненерго рф надсилатиме звіт до міжвідомчої робочої групи з питань, пов'язаних із діяльністю у паливно-енергетичній сфері, не пізніше 10-го числа місяця, наступного за місяцем звіту. Перший такий документ має бути подано, починаючи з 10 березня 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти