У початок

Цінова тахікардія: СВГ на внутрішньому ринку дешевшає, стабільний на кордоні й «скакає» в Польщі

Також є російською мовою

Середня вартість СВГ на аукціоні «Укргазвидобування» склала 26 907 грн/т, продано 2 147 т газу, що становить 73% від виставленого обсягу. Про це йдеться у повідомленні Української енергетичної біржі, де проходять торги.

Підсумкова ціна реалізації на 248 грн/т нижча за ціну попереднього аукціону. Трейдери розходяться на думці щодо динаміки цін у найближчі 2 тижні. Так, частина гравців ринку вважає, що цінам нема куди падати, тоді як інша прогнозує зниження цін внутрішніх аукціонів ще на 1 000 грн/т.

Прихильники стабільності наводять як аргумент порівняння внутрішніх цін із цінами на кордоні. Так, остання ціна УГВ у перерахунку на daf східний кордон України становить близько $635/т. За підрахунками учасників ринку, цей рівень на $30/т перевищує значення котирування Argus daf Ukraine, до якого прив'язано більшість імпортних обсягів. Наприклад, «Тенгізшевройл» і «Гран Прі Ойл» (ексклюзивний постачальник «Лукойлу») продає свої TERM-контракти з премією $10/т.

Нагадаємо, що згідно з методикою Argus, котирування визначаються як значення підтверджених угод, а коли угоди для базису відсутні, значення визначається аналітично. Це, вважають учасники ринку, створює передумови для невеликого зростання котирування після свят. «Угод давно не було, а все, що зараз пропонується на споті в РФ, це як мінімум $630/т. З урахуванням порізаних МЕРТів (скорочення Мінекономіки РФ обсягів за спецдозволами на експорт СВГ в Україну, — ek) ця ціна абсолютно робоча зараз. Думаю, як тільки пройдуть угоди і буде зрозуміла динаміка котирування в Польщі, угоди пройдуть, і українське котирування підросте», – зазначив представник компанії, що оперує 8-10 тис. т автогазу на місяць.

Трейдери, які прогнозують падіння, вказують на котирування Argus daf Brest, до якого прив'язано більшість імпортного СВГ. У грудні польський індекс 6 разів змінював напрямок динаміки. Так, за словами трейдерів, протягом місяця було зафіксовано як падіння за кілька днів на понад $100/т, як стрибки на $65/т, так і різноспрямовані щоденні рухи.

Нагадаємо, що традиційно польське котирування в листопаді-лютому нижче за українське. У 2021 році склалася зворотна ситуація. Так, у листопаді середньомісячні індекси були практично рівними, а в грудні daf Brest навіть виявилася на $62/т нижчою. Таким чином, у вигідному становищі опинилися постачальники, контракти яких прив'язані до daf Brest, — Мозирський НПЗ, «Білоруснафта», «Роснафта», а також дрібні трейдери з Польщі, Литви, Латвії й інших країн Східної Європи.

«З великою ймовірністю можна стверджувати, що «Брест» сильно не зросте, а вартість газу білоруських виробників і «Роснафти» тягтиме внутрішні ціни вниз. Саме тому не йде 100% виставленого обсягу УГВ», — висловив думку трейдер із Києва.

Як повідомляв enkorr, компанія SNEL Energy Ltd (оператор постачання в Україну нафтопродуктів «Роснафти») розпочала постачання скрапленого газу.

Довідка enkorr

100% акцій «Укргазвидобування» належить НАК «Нафтогаз України». Компанія є найбільшим виробником СВГ в Україні. Вироблення газу ведеться на п'яти установках: Яблонівській, Тимофіївській, «Базилівщина» (всі три — Полтавська обл.), Юліївському й Шебелинському ГПЗ (обидва — Харківська обл.).

З грудня 2017 р. продає СВГ на електронних біржових торгах із відвантаженням протягом тижня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти