У початок

Банки побоюються санкцій проти БНК

Також є російською мовою

Фінансові установи побоюються, що під вторинні санкції США можуть потрапити Білоруська нафтова компанія (БНК) і «Білоруснафта». Про це в статті «З Москви до Мінська повз Вашингтон» пише аналітик Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

Так, трейдери повідомляють, що платежі на БНК почали проходити важкувато з 20-х чисел травня. Труднощі, за словами покупців білоруських нафтопродуктів і представників БНК, пов'язано з обережністю самих фінансових установ, що мають кореспондентські рахунки в Європі.

«Нафтан», який потрапив під прямі санкції, є власником 24% акцій ЗАТ «БНК». Згідно з «правилом 50%» Управління з контролю за іноземними активами США (OFAC), яке є провайдером фінансових санкцій, проти дочірніх компаній підсанкційних осіб може також бути введено обмеження, якщо частка акціонерного капіталу перевищує 50%. При цьому відносини контролю не можуть бути підставою для введення санкцій проти пов'язаних осіб.

Водночас, згідно з офіційним роз'ясненням OFAC, організація може позначити юридичну особу відповідно до доступних критеріїв санкцій або іншим чином ідентифікувати юридичну особу як таку, що підпадає під блокування, якщо встановлено, що вона контролюється одним або кількома особами, внесеними до списку санкцій.

«Чіткого роз'яснення щодо білоруського кейса від американців немає, тому сьогодні юристи банків і трейдерів самі намагаються розтлумачити наявну інформацію», – наведено в матеріалі слова керівника української компанії, що закуповує великі обсяги пального в Білорусі.

У той же час джерело enkor зазначає, що компанія «БНК-Україна» вже провела перемовини з українськими банками, які будуть готові обслуговувати платежі незалежно від санкційних обмежень. «Деякі банки можуть здійснювати платежі безпосередньо з України в Білорусь, минаючи кореспондентські рахунки в Європі і США», – уточнив співрозмовник.

«Не зовсім зрозуміла ситуація навколо «Білоруснафти». На сайті підсанкційного «Белнефтехіму» було помічено інформацію про те, що концерн є керуючою структурою «Білоруснафти». І хоча абзац уже видалили, ніхто не знає, як він може вплинути на долю санкцій у майбутньому. Розпливчастість формулювань санкційних документів відкриває американцям широкі можливості для впливу на білоруську владу», – зазначає автор.

Як повідомляв enkorr, Міністерство фінансів США підтвердило, що з 3 червня відновить дію санкцій щодо нафтових компаній Білорусі через інцидент з літаком компанії Ryanair 23 травня.

З початку травня великі російські нафтові компанії, які не бажають потрапляти під американські санкції, не постачають нафту на Новополоцький НПЗ «Нафтан». При цьому Білорусь поки не купила жодного танкера азербайджанської нафти.

Нагадаємо, з 1 червня Мозирський НПЗ зупиняється на плановий ремонт, через що обсяг відвантажень дизельного пального українським контрагентам було скорочено на 35% – з 240 тис. т до 150 тис. т. Однак у разі браку сировини на «Нафтані» через американські санкції МНПЗ буде змушений переорієнтувати свої обсяги на внутрішній ринок, який у Білорусі пріоритетно закриває «Нафтан». Це загрожує зменшенням і так вже урізаних обсягів для України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти