У початок

АРМА перевірить ефективність управління мережею Glusco

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) почало перевірку ефективності управління відомою мережею АЗС «Глуско», яку було арештовано й передано агентству торік у травні. Про це йдеться у повідомленні прес-служби АРМА.

«АРМА розпочинає перевірки найбільш резонансних і важливих для держави кейсів. Наша мета дуже чітка – управління активами на мільярди гривень має бути ефективним і приносити бюджету воюючої країни належні доходи», — заявила голова АРМА Олена Дума.

Вона повідомила, що нацагентство отримало інформацію про неналежне виконання управителем умов договору управління, зокрема про подачу недостовірних даних стосовно витрат і доходів від управлінської діяльності.

«Управитель уже понад рік користується активами «Глуско», а це фактично 89 автозаправних комплексів, 8 земельних ділянок, 2 нафтобази й корпоративні права 35 компаній. При цьому за весь час до державного бюджету перераховано лише 1 млн 151 тис. грн, що викликає цілком обґрунтовані питання щодо ефективності управління», — зазначила очільниця АРМА.

Водночас, відповідно до наявних в агентства документів, управитель не подає або не оформлює інформацію стосовно майже половини отриманих від АРМА автозаправних комплексів, внаслідок чого бюджет щомісяця недоотримує значну суму коштів.

«Заходи з моніторингу ефективності управління мережею «Глуско» проводяться Комісією з контролю за ефективністю з управління активами АРМА відповідно до постанови Кабінету міністрів України N351 і триватимуть до 31 липня цього року. Згідно з умовами договору управління, установник управління (АРМА) має право достроково в односторонньому порядку відмовитись від договору у разі неналежного виконання управителем визначених умов», — йдеться у повідомленні.

Про результати перевірки та ухвалені на її підставі рішення буде повідомлено додатково. 

Нагадаємо, у травні 2022 року управителем мережі АЗС «Глуско» урядом визначено ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг».

Мережу Glusco створено на базі активів «роснєфті» в Україні. 2016 року роздрібний бізнес компанії придбав ізраїльський бізнесмен Нісан Мойсеєв, який і дав мережі назву Glusco. Після початку тиску української влади на мережу Мойсеєв у травні 2021 року продав її компанії SNEL, акціонерами якої були азербайджанська Socar і трейдер з азербайджанським корінням Maddox. У серпні 2021 року SNEL змінила назву на SNEL Energy, а в грудні 2021-го стало відомо, що новим власником цієї компанії став грецький підприємець Димитріос Аніфантакіс.

20 травня 2022 року в компанії випустили прес-реліз, згідно з яким 29 березня 2022 року компанія Snel Energy Ltd, що належала Димитріосу Аніфантакісу, перейшла у власність іншого підприємця — Александроса Александра, кіпрського юриста, який ніколи не працював у нафтогазовій або паливній галузі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти