У початок

4–5%: депутати пропонують запровадити спецмито на всі енергоресурси з РФ

Також є російською мовою

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг ВР пропонує запровадити єдине спеціальне мито обсягом 4–5% на імпорт усіх енергетичних ресурсів із Росії.

Про це йдеться у зверненні голови комітету Андрія Геруса, яке є у розпорядженні «Економічної правди».

Зокрема, спецмита на рівні 4–5% пропонується запровадити на імпорт дизельного пального, бензину, скрапленого газу, електроенергії, вугілля (марки Р, А, П).

«Кошти, додатково отримані в бюджет, можна буде спрямувати на покращення обороноздатності держави й проєкти, пов'язані з посиленням енергетичної безпеки України», – йдеться у листі.

Нагадаємо, у липні 2019 р. Кабмін ввів 4-відсоткове спеціальне мито на дизельне пальне, що постачається з РФ трубопровідним транспортом, а також 3-процентне мито на російський скраплений газ і спецмита обсягом 65% на імпорт з РФ усіх типів вугілля, за винятком антрацитового, коксівного й бітумінозного.

У грудні минулого року рішенням уряду дію спецмит було продовжено до 31 грудня 2021 р.. Відповідно, вона втратить чинність з 1 січня 2022 р..

Раніше про потребу продовження спеціальних мит заявляв директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. Інакше, за його словами, буде відкрито шлях до масованих прокачувань обсягом 100–150 тис. т російського дизпального на місяць, що є нерозумним і дуже небезпечним, надто в умовах нової політичної ескалації.

Також Українська енергетична асоціація (УЕА), яка об'єднує найбільші підприємства нафтогазового комплексу, звернулася до прем'єр-міністра України з клопотанням про потреб вирішення питання щодо продовження терміну дії спеціального мита на нафтопродукти з Росії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти