В начало

Цього року витрати Франції на російський СПГ зросли до понад 600 млн євро

Згідно з даними ЄС, витрати Франції на російський скраплений природний газ (СПГ) цього року перевищили 600 млн євро, повідомляє Politico.

Збільшення відбулося на тлі того, що президент Франції Еммануель Макрон стає дедалі жорсткішим у своїй підтримці України, нещодавно закликавши членів НАТО бути готовими надіслати війська в Україну, якщо це необхідно. Проте, попри публічні заяви про підтримку України, Франція залишається залежною від російського газу й імпортує більше, ніж будь-коли.

Лише в І кварталі 2024 року імпорт СПГ у Францію з росії випередив решту країн ЄС, підкреслюється у звіті Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA). Загальна сума, виплачена москві з січня, перевищує позначку в 600 млн євро, що викликало заклики критиків до Франції скоротити закупівлі газу, що зростає.

Майже весь (96%) газ російського морського експорту СПГ було відправлено у країни ЄС, включаючи Австралію, Норвегію й Швейцарію, тоді як 2022 року цей показник сягав 93%. На покупців із ЄС припадає понад 90% російського експорту скрапленого природного газу 2023 року на загальну суму 15,5 млрд євро.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС зобов’язався повністю відмовитися від імпорту російського газу до 2027 року, але різке зростання імпорту СПГ робить досягнення цієї мети все менш імовірним. Імпорт російського СПГ не підлягав санкціям.

російський експорт газу в Європу впав після вторгнення в Україну 2022 року й ще більше – після знищення газопроводів Nord Stream 1 і 2. Але значні обсяги все ще постачаються, оскільки ЄС залишається прив’язаним до російського газу, який він намагається замінити.

Постачання газу по трубах скоротилися, але продовжуються до країн ЄС, які отримали винятки із загального ембарго, включаючи Угорщину, Австрію й Словаччину. Крім того, значні обсяги продовжують надходити через Україну, хоча й зменшені порівняно з довоєнним рівнем, і Туреччину.

Водночас російський експорт газу через СПГ різко зріс. Збільшення виробництва СПГ у росії з 2017 по 2022 роки призвело до трикратного збільшення експорту з 11 млн тонн на рік (т/рік) до 33 млн т/рік до 2022 р., з яких половина йде у ЄС. У Європі частка попиту на СПГ зросла з 12% десять років тому до понад 50%, а до 2030 року, за прогнозами, європейські потужності регазифікації зростуть ще на 48%.

«У період із січня по липень 2023 року країни ЄС купили 22 млн кубометрів СПГ порівняно з 15 млн кубометрів за той самий період 2021 року – стрибок на 40%», – йдеться в останньому звіті Global Witness.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти