В начало

«А-95»: оверконкуренція руйнує ринок скрапленого газу

Надлишкова конкуренція шкідлива для ринку нафтопродуктів, адже веде до появи нелегальних схем податкових оптимізацій і збільшення постачань російського ресурсу. Це шкодить державі загалом і її енергетичній безпеці зокрема. Таку думку висловив аналітик Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн під час доповіді на конференції Petroleum Ukraine 2024 у Варшаві.

«2022-го надприбутки збільшили кількість охочих імпортувати газ. Наразі до 80% імпортерів – несистемні оператори, які везуть і перепродають ресурс у нуль або в мінус, тому що не мають стабільного збуту. Це знищує маржинальність ринку і стимулює різні види схематозу», – сказав А. Куюн.

Експерт зазначив, що для ринку газу і до 2022 року була притаманною низька маржинальність, але ситуації, коли дохідність торгівлі LPG була від’ємною, мали винятковий характер, тоді як у 2023-2024 роках це поширене явище.

Як один із виходів у плюс імпортери використовують закупку дешевого російського ресурсу. «Ми чітко бачимо, що кожне наближення гуртової маржі до нуля спричинює новий сплеск постачання дешевого російського ресурсу, бо він найбільш маржинальний», – констатував аналітик.

Зі слів Артема Куюна, ринок пройде перший етап упорядкування з набранням чинності законом про мінімальні запаси нафти й нафтопродуктів 2025 року, яким буде встановлено норматив для зберігання запасу кожним оператором, що вводить в обіг нафтопродукти.

Разом із тим аналітик вважає російський ресурс ключовим чинником впливу на український ринок LPG. «Це головна проблема, яка спаплюжує конкуренцію на ринку й призводить до його руйнації. У нас є три органи, націлені на боротьбу з проявами російського пального в Україні, необхідно об'єднати їхні зусилля й завдати рішучого удару по ганебному явищу», — зазначив Артем Куюн.

Як раніше повідомляв enkorr, голова Енергетичної митниці України Анатолій Комар очікує, що боротьба з постачаннями російського LPG вийде на новий рівень найближчим часом.

Нагадаємо, 18 червня у Варшаві відбулася конференція Petroleum Ukraine 2024. Щоденник заходу доступний на сайті enkorr за посиланням.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти