В начало

Споживання скрапленого газу в Казахстані за січень-травень зросло на 5%

Споживання скрапленого вуглеводневого газу (СВГ) у Казахстані у січні-травні 2024 року зросло на 5% у річному вираженні, до 721 тис. тонн, повідомило Reuters Міненерго РК.

Фактичні постачання СВГ виявилися нижчими за прогноз місцевих виконавчих органів, які подавали заявки на рівні 819 тис. тонн, зазначило відомство.

Міненерго країни формує квартальні плани відвантажень СВГ на внутрішній ринок і в разі потреби компенсує обсяги, яких бракує, із накопичених запасів і додаткового виробництва.

Так, у липні під час ремонту Павлодарського НХЗ, щоб уникнути дефіциту газу, на внутрішній ринок, буде спрямовано додаткові партії продукту, повідомило міністерство, не уточнивши обсягів.

У ІІІ кварталі поточного року очікується дефіцит СВГ на рівні 19%: за потреби ринку 491 тис. тонн виробники зможуть виділити 398 тис. тонн через планові ремонти, за інформацією Міненерго країни.

Міненерго розраховує на постачання додаткових обсягів із запасів і випуску СВГ понад плани.

Уряд Казахстану планує збільшити на період із 1 липня по 31 грудня 2024 року граничні гуртові ціни на СВГ, що реалізується на внутрішньому ринку поза біржами, на 12% до поточного рівня, до 45 158 тенге за тонну (FCA НПЗ, без ПДВ). Це приблизно 4 000 грн/т за поточним курсом.

За оцінкою казахстанського міністерства, зростання цін на автогаз не призведе до збільшення попиту й переходу автовласників на автобензин, оскільки нові ціни не перевищать 70% від середньої ціни на найпопулярнішу марку Аі-92, що збереже ефективність використання газомоторного палива.

Казахстан після протестів у січні 2022 року, спричинених здорожчанням автогазу, запровадив держрегулювання цін на СВГ. Низькі ціни призвели до сплеску попиту, а наростальне споживання в нафтохімії, яка використовує СВГ як сировину, підігріло дефіцит цього палива. У цьому заводам, обмеженим у ціноутворенні, бракує коштів у розвитку виробництва.

Згідно з прогнозом Міненерго, виробництво СВГ у Казахстані 2024 року становитиме 2,95 млн тонн, споживання збільшиться до 2,1 млн тонн з 1,8 млн тонн 2023-го.

Намагаючись утримати ринок від дефіциту, Казахстан обмежив експорт СВГ залізничним і автомобільним транспортом до 14 листопада 2024 року.

Для збільшення постачання СВГ на внутрішній ринок Міненерго країни уклало угоду з найбільшим виробником газу в Казахстані — «Тенгізшевройлом» — про щомісячні постачання 20 тис. тонн пропано-бутанових фракцій за комерційними цінами.

Кількість зареєстрованих на 1 травня 2024 року легкових автомобілів у Казахстані на газомоторному паливі становила 7 399 одиниць проти 6 782 на 1 січня поточного року, на змішаному паливі – 391 944 од. (385 847 од. станом на 1 січня), за даними Бюро нацстатистики.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти