У початок
Прискорюючи прогрес: як Shell своїми інноваціями змінює світ на краще

Прискорюючи прогрес: як Shell своїми інноваціями змінює світ на краще

Також є російською мовою

Спецпроєкт

У січні 2016 року ООН оприлюднила Цілі сталого розвитку – план досягнення кращого й більш сталого майбутнього для людства. Це загальний заклик до дій, спрямованих на те, щоб подолати найсуттєвіші виклики сьогодення: кліматичні зміни, економічну нерівність та інші. Досягнення цілей вимагає безпрецедентної співпраці й колективних дій.

Компанія Shell долучилася до впровадження Цілей сталого розвитку й докладає чимало зусиль, аби допомогти урядам і суспільству досягти їх. Зобов'язання дотримуватися сталого розвитку входить до Загальних принципів діяльності Shell Group з 1997 року. Разом із Кодексом поведінки ці принципи застосовуються щодо діяльності Shell і взаємодії з громадами, в яких компанія працює.

Для Shell сталий розвиток означає інтегрування економічних, екологічних і соціальних чинників у процес ухвалення рішень та балансування короткострокових і довгострокових інтересів. Насамперед це постачання енергії у відповідальний спосіб, щоб допомогти світові рухатися в напрямку майбутнього, в якому використання енергії матиме мінімальний вплив на планету.

До 2050 року або навіть раніше компанія планує стати енергетичним бізнесом із нульовими викидами вуглекислого газу, відповідаючи потребам суспільства і своїх клієнтів мінімізувати викиди парникових газів в атмосферу. Це дасть змогу реально вплинути на зміни клімату.

Пришвидшити перехід бізнесу на нульовий рівень викидів свідомо й рентабельно покликана стратегія «Прискорюючи прогрес», представлена Shell у лютому 2021 року. Вона виконує чотири основні цілі: формування цінності для акціонерів, досягнення нульових викидів, електрифікацію повсякденного життя й дбайливе ставлення до природи. Вони разом визначають економічні, екологічні й соціальні амбіції і зобов'язання у формі ділової стратегії. Ця стратегія приносить користь споживачам, суспільству й зацікавленим сторонам. Дії в рамках стратегії «Прискорюючи прогрес» можуть мати безпосередній позитивний вплив на 13 Цілей сталого розвитку ООН та опосередкований – на решту чотири.

Shell уже демонструє суттєвий прогрес у досягненні Цілей сталого розвитку. По всьому світу компанія реалізує проєкти, покликані змінювати світ на краще. Нижче наводимо декілька важливих прикладів: 

  • у Великій Британії наразі встановлюються електрозаправки поблизу супермаркетів мережі Waitrose – однієї з найбільших у країні. На території 100 магазинів до 2025 року з’явиться по 6 заправок потужністю 22 кВт та по 2 – потужністю 50 кВт. Завдяки цьому загальна кількість електрозаправок у Великій Британії збільшиться у 8 разів; 
  • у червні 2021 року введено в експлуатацію найбільший акумулятор енергії в Європі потужністю 100 МВт. Систему зберігання енергії розміщено в англійському Вілтширі, вона складається з двох батарей потужністю по 50 МВт кожна. Цей величезний акумулятор допоможе збалансувати попит на електроенергію на Туманному Альбіоні, забезпечуючи нею до 10 тис. будинків на день; 
  • також у червні цього року Shell запустила в роботу найбільший у Європі водневий електролізер в енергетичному й хімічному парку Rheinland (Німеччина). Електролізер потужністю 10 МВт використовує відновлювану енергію і здатний виробляти до 1 300 т «зеленого» водню на рік. Проєкт реалізовано у рамках консорціуму Refhyne (Clean Refinery Hydrogen for Europe) за фінансової підтримки Європейської комісії. Екологічно чистий водень використовуватиметься на нафтопереробному заводі для виробництва пального з нижчим рівнем викидів вуглецю; 
  • у Франції Shell відкрила перший європейський зарядний хаб для електротранспорту. Послуги надаються у форматі B2B – для бізнесу на кшталт сервісів таксі, каршерінгу тощо. Хаб, розміщений на території паркінгу мерії Парижа, складається з 8 пристроїв для швидкої зарядки. До кінця 2021 року заплановано відкриття ще й другого EV-центру – неподалік від аеропорту «Шарль-де-Голль».

Інновації Shell запроваджуються не лише в Європі. Так, в Омані компанія запустила сонячну електростанцію Qabas потужністю 25 МВт. Це перший проєкт Shell у галузі сонячної енергетики на Близькому Сході. Станцію розміщено на ділянці 50 га на півночі країни. Тут установлено 88 тис. сонячних панелей. Відновлювальна електроенергія постачатиметься на завод. Завдяки цьому вдасться уникнути понад 25 тис. т викидів СО2 на рік.

В Україні з жовтня 2020 року компанія також утілює План сталого розвитку. Серед уже реалізованих проєктів – встановлення електрозарядних модулів. Наразі запущено 5 зарядок, а до кінця 2021-го їх буде принаймні 13. У компанії зазначають, що продовжують закупати все більше електроенергії з відновлюваних джерел з метою досягти показника 50% її частки до кінця цього року і 100% – уже наступного. 

Довідково про Shell

Shell – глобальна група енергетичних і нафтохімічних компаній, яка діє в понад 70 країнах, а загальний штат становить 83 тис. працівників. Одна з її цілей – забезпечення сталого майбутнього. Для цього Shell використовує найсучасніші технології й інноваційний підхід у всіх напрямах діяльності. Компанія також інвестує в розвиток енергетики (зокрема низьковуглецевої, а також у вітрову й сонячну) та нові види пального для транспорту (серед них – удосконалене біопальне й водень).

Shell Retail увійшла на український ринок 2007 року. Відтоді мережа АЗС під брендом Shell управляється Royal Dutch Shell. Shell Retail Ukraine входить до кластеру Центральної та Східної Європи Shell Downstream.

Нині мережа АЗС Shell нараховує 132 станції у 20 областях України. У компанії працює близько 1 500 людей. Shell пропонує клієнтам високоякісні нафтопродукти, включно з пальним Shell V-Power, дизельним пальним і скрапленим нафтовим газом (СНГ), а також широкий асортимент супутніх товарів, зокрема смачну їжу й напої. Shell також прагне відповідати потребам власників електромобілів, кількість яких постійно збільшується, тому завдяки співпраці з партнерами на українських АЗС було встановлено п’ять швидкісних електрозарядних модулів. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти