У початок
Повага до природи як принцип відповідального ведення бізнесу: досвід компанії Shell

Повага до природи як принцип відповідального ведення бізнесу: досвід компанії Shell

Спецпроєкт

Ведення бізнесу - це історія не тільки про прибутки, але й про відповідальність, зокрема, і перед природою. Повага та піклування про навколишнє середовище є частиною стратегії Shell «Прискорюючи Прогрес». Компанія ставиться до неї з особливою ретельністю, адже в усьому світі зростає потреба у захисті та відновленні біорізноманіття, економії прісної води та ефективнішого використання ресурсів. Якого прогресу у цьому напрямі вже досягнула Shell? Ділимося основними тезами з її Звіту про сталий розвиток - 2023.

Повага до природи пронизує всю діяльність Shell

У своїй діяльності Shell використовує природні ресурси, такі як земля, вода та інша сировину, що має вплив на навколишнє середовище. Повага до природи та місцевих громад є невіддільною частиною компанії протягом багатьох років, як зазначено в Бізнес-принципах Shell та Зобов’язаннях й політиці Shell щодо здоров’я, безпеки, охорони навколишнього середовища та соціальної діяльності.

Компанія також орієнтується на Куньмінсько-Монреальську глобальну систему збереження біорізноманіття - десятирічний план збереження біорізноманіття до 2030 року, ухвалений у грудні 2022-го на конференції ООН з Біорізноманіття COP15. Її ще часто називають «Паризькою угодою про природу», до якої долучаються країни по всьому світу і зобов’язуються досягати визначених цілей. Своєю чергою, Shell працює з урядами, аби допомогти впровадити цей глобальний план в життя.

Прогрес у досягненні цілей та засвоєні уроки

Для такої глобальної компанії як Shell впровадження заходів з поваги до природи складається з низки елементів та є багаторічною подорожжю. Вона почалася ще у 2021 році й з того часу ми :

  • впровадили принципи поваги до природи у нашій діяльності та бізнес-процесах;
  • покращили  внутрішні системи управління ефективністю так, аби якісно відстежувати та звітувати про прогрес;
  • інформували та навчали співробітників принципів поваги до природи.

Крім того, для компанії важливо та обов’язково оновлювати екологічні стандарти у межах своїх проєктів та підприємств по всьому світу відповідно до актуальних вимог часу.

У 2023 році Shell виміряла прогрес та ефективність компанії у напрямі поваги до природи. Так, нам вже вдалося виконати деякі зобов’язання, які ми взяли на себе під час запуску цього напряму у 2021 році. Зокрема, Shell скоротила споживання прісної води в районах із сильним водним стресом на 15%. Цього результату вдалося досягти раніше очікуваного терміну: планували отримати цей показник до 2025 року.

Після детального аналізу компанія також дійшла висновку, що ціль використовувати 1 мільйон тонн пластикових відходів на рік на її хімічних заводах до 2025 року є недосяжною. Це зумовлено відсутністю доступної вихідної сировини, повільним розвитком технологій та регуляторною невизначеністю. Проте Shell продовжує співпрацювати з партнерами, аби сприяти повторному використанню пластикових відходів і створювати у такий спосіб позитивний вплив на навколишнє середовище.

Решта зобов’язань, оголошених у 2021 році, були або включені в наші нові стандарти щодо безпеки, навколишнього середовища та управління активами

(SEAM), які набули чинності з середини 2024 року, або - до чинних бізнес-цілей і процесів. Відповідно, оцінити їх прогрес можна буде тільки згодом.

Партнерства задля майбутнього

Співпраця та партнерство є ключовими для впровадження принципу поваги до природи. Вони сприяють захисту біорізноманіття, зменшенню відходів, покращенню циркулярного використання сировини, а також приносять користь місцевим громадам.

Так, вже понад 20 років Shell працює зі своїм глобальними партнерами у темі екології - Міжнародним союзом охорони природи (МСОП) та міжнародною екологічною благодійною організацією Earthwatch. У 2023 році компанія продовжила співпрацю з МСОП, неурядовими організаціями та іншими енергетичними компаніями для розробки покрокової інструкції з розвитку відновлюваної енергетики та інфраструктури. А у співпраці з Earthwatch у 2023 році Shell провела навчання з бережного ставлення до природи для понад 800 своїх співробітників по всьому світу в онлайн-форматі та у 10 країнах - офлайн.

Компанія також є однією із засновників Всесвітньої ради бізнесу зі сталого розвитку, має членство у Раді Energy Pathway та бере участь у кількох робочих групах, пов’язаних із захистом природи, включно зі збереженням біорізноманіття, управління пластиковими відходами та розвитком циркулярної економіки.

Shell займає сходинку віцепрезидентства Ipieca - глобальної асоціації нафтогазової промисловості, яка займається підвищенням екологічної та соціальної ефективності в процесі енергетичного переходу. А також головує в екологічній групі Ipieca і бере активну участь у всіх сферах діяльності, пов’язаних із кліматом, природою, людьми та сталим розвитком.

Наша команда разом із колегами головує в екологічному комітеті Міжнародної асоціації виробників нафти та газу (IOGP), що працює над покращенням екологічних показників і та впровадженням позитивних практик в галузі видобування нафти та газу.

Співпраця з цими організаціями та партнерами допомагає сформувати та розвинути власне бачення щодо сталого розвитку. Це також можливість поділитися своєю експертизою з колегами та об’єднатися заради спільної мети - популяризації відповідального ведення бізнесу та збереження довкілля. Адже один у полі - не воїн, особливо у такій об’ємній темі, що вимагає залучення кожного.

Про Shell в Україні

Shell Mobility увійшла на український ринок 2007 року та входить до кластеру Центральної та Східної Європи Shell Mobility. Нині в компанії працює близько 1 600 осіб. Мережа АЗС Shell нараховує 131 станцію у 20 областях України, з яких функціонують 118. Shell пропонує клієнтам високоякісні нафтопродукти, включно з пальним Shell V-Power, дизельним пальним та зрідженим вуглеводневим газом (ЗВГ), а також широкий асортимент супутніх товарів, свіжу їжу й напої. Щоб відповідати потребам українських власників електромобілів, кількість яких постійно збільшується, на понад 16% мережі Shell установлені електрозарядні модулі.

Shell – глобальна група енергетичних та нафтохімічних компаній, яка діє в понад 70 країнах, а загальний штат становить 103 000 працівників. Компанія Shell, яка має більш ніж сторічний досвід у виробництві пального, нині використовує найсучасніші технології та інновації для забезпечення сталого майбутнього. Компанія також інвестує в розвиток енергетики (зокрема низьковуглецевої, а також у вітрову й сонячну) та нові види пального для транспорту (серед них – удосконалене біопальне й водень).

Джерела світлин: депозитарій компанії Shell

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти