У початок

Золотий період прибутків для нафтопереробників згасає — Bloomberg

Золотий період прибутків для нафтопереробників згасає, оскільки нове покоління великих нафтопереробних заводів (НПЗ) починає працювати, а потужна економіка Китаю падає, пише Bloomberg.

Цього року доходи від перероблення сирої нафти на нафтопродукти зменшилися, що змусило НПЗ у деяких частинах світу скоротити виробництво. Незначне зростання попиту, яке значною мірою відображає економічне заціпеніння Китаю, є значною частиною історії, але є також структурний елемент — стрімке зростання потужностей.

Багато нових об’єктів від Близького Сходу до Африки, Латинської Америки й Азії, включно з кількома гігантськими заводами, почали роботу. А через завершення технічного обслуговування, яке було відкладено через Covid-19 і розв'язану росією повномасштабну війну в Україні, прибутки нафтопереробників різко впали в останньому кварталі.

«Ринок повернувся до того, що було нормальним до всіх цих виняткових років», — сказав Патрік Пуйанн, генеральний директор TotalEnergies SE, найбільшого нафтопереробного підприємства в Європі, під час телефонної розмови про прибутки наприкінці минулого місяця.

«Нафтопереробники знають, що їм потрібно повернутися до реальності й досягти хороших результатів із нижчою маржею», — додав він.

Нові заводи допомагають зупинити бум, який було спричинено консервацією потужностей під час пандемії, подальшим відновленням попиту, а потім неспровокованим вторгненням росії в Україну й розривом паливних ринків.

Відповідно до розрахунків Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), цього року НПЗ в усьому світі перероблятимуть приблизно на 900 тис. барелів сирої нафти більше, ніж торік. Доповнення включають два майданчики, здатні трансформувати місцеву економіку, а також ринок нафти.

Завод Dangote потужністю 650 тис. барелів на день (б/д) у Нігерії зробить країну великим виробником палива після того, як його буде повністю запущено. Після кількох затримок мексиканський завод Dos Bocas збирається вийти на повну потужність у 340 тис. б/д цього місяця, оскільки країна прагне стати енергетично незалежною.

Є також китайський НПЗ Shandong Yulong, який готовий розпочати пробний запуск пізніше цього року після численних затримок, а також завод Duqm в Омані, який збільшився в останні місяці.

Vitol Group, найбільший у світі незалежний трейдер нафти, заявив минулого місяця, що глобальні переробні заводи досягнуть історичного максимуму пізніше цього року. Це сталося після деяких доповнень 2023 року, коли гігантський НПЗ Аль-Зур у Кувейті почав працювати на повну потужність. США збільшили власні переробні потужності на 270 тис. б/д, частково відновивши частину обсягів, які було закрито під час пандемії.

Однак існують обмеження щодо того, наскільки ймовірне падіння маржі.

Зменшення доходів знижує стимул для заводу працювати на повну потужність, потенційно зменшуючи пропозицію. У Китаї показники виробництва серед приватних НПЗ у провінції Шаньдун упали до 48%, майже найнижчого показника з березня 2020 року, частково через зниження попиту на такі палива, як бензин і дизельне пальне.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти