У початок

Суд відмовив ексуправителю Glusco у відшкодуванні майже 7 млн грн

Суд підтримав позицію Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) й відмовив колишньому управителю мереж АЗС Glusco у відшкодуванні майже 7 млн грн з доходів держбюджету. Про це АРМА повідомляє на своєму сайті.

«7 серпня 2024 року під час розгляду Господарським судом міста Києва справи № 910/1723/24 було відмовлено у задоволенні позовної заяви ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» до ТОВ «Глуско Рітейл» щодо стягнення витрат на охорону обсягом 6 706 402,48 грн», – йдеться у повідомленні прес-служби АРМА.

Цю справу розглядали за участі третіх осіб, а саме ПАТ «Укрнафта» й АРМА.

Як зазначається, суд підтримав позицію АРМА про відсутність правових підстав для задоволення позову, позивачем не надано належних доказів витрат. Крім того, раніше АРМА встановлено неефективне й неналежне управління активами (мережа АЗС Glusco) й невиконання умов договору.

Як нагадала голова АРМА Олена Дума, протягом року після розірвання договору в односторонньому порядку щодо АЗС Glusco АРМА отримало і позови, й звинувачення щодо відшкодування витрат.

«Раніше агентство мало таку практику і аналіз 2022 року показав таких погоджень більше ніж на 700 млн грн. Ми це припинили і відстояли інтереси в суді», – зауважила Дума.

Нагадаємо, АРМА обрало «Укрнафту» новим управителем і для арештованих заправок Glusco. Цю мережу повʼязували з екснардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

Мережу Glusco було створено на базі колишніх заправок «роснєфті»: 2016 року «роснєфть» продала АЗС швейцарській групі Proton Energy бізнесмена Нісана Мойсеєва, близького до кума Путіна Віктора Медведчука.

Навесні 2022 року компанію Snel Energy LTD – власницю мережі АЗС Glusco – купив громадянин Кіпру. А уряд України ухвалив рішення передати 172 заправки Glusco в управління «Нафтогазу».  Після того, як Медведчук потрапив під санкції, трубопровід націоналізували, Proton Energy пішла з українського ринку, а заправки закрили.

Торік у травні Кабмін ухвалив рішення про передачу арештованого в рамках кримінального провадження майна ТОВ «Глуско Україна» й ТОВ «Глуско ритейл» в управління ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг», але пізніше АРМА розірвало з «Нафтогазом» угоди на управління активами мережі АЗС.

Наразі АРМА «довело у суді правомірність розірвання договору управління з компанією «Нафтогаз Ойл Трейдинг», ексуправителем мережі АЗС Glusco. Камеральні перевірки АРМА встановили неналежне управління активами й порушення умов договору, що призвело до мінімальних надходжень до державного бюджету», підсумували в агентстві.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти