У початок

Жовтневі доходи росії від експорту нафти впали — МЕА

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), доходи росії від експорту нафти в жовтні зменшилися порівняно з попереднім піком, оскільки світові ціни на нафту впали, а США запровадили санкції проти суден, які порушують західне обмеження цін.

Минулого місяця країна отримала $18,34 млрд від експорту сирої нафти й нафтопродуктів, що на $25 млн менше, ніж у вересні, «оскільки нижчі міжнародні ціни на нафту з лишком компенсували зниження дисконту на російські сорти», – йдеться у звіті паризького агентства про ринок нафти.

«Перші санкції Міністерства фінансів США, запроваджені відповідно до цінового ліміту G7, дещо сприяли зниженню цін на російську нафту в другій половині місяця через зростання витрат на доставку», – зазначається у звіті.

Проте місячна виручка росії від продажу нафти за кордон залишилася поблизу найвищого рівня з жовтня 2022 року.

Нафтодолари — ключове джерело доходів для російського бюджету, який обтяжений величезними витратами на повномасштабну війну в Україні й потребою підтримувати витрати перед президентськими виборами в березні. В останні місяці доходи від нафти й газу зросли на тлі вищих цін на російський експорт, що скоротило дефіцит державного бюджету і дало йому більше фінансової гнучкості для війни.

12 жовтня Міністерство фінансів США також запровадило санкції проти двох нафтових танкерів та їхніх зареєстрованих власників у Туреччині й ОАЕ, оскільки обидва судна використовували американських постачальників послуг для транспортування російської нафти, ціна на яку перевищувала максимально допустиму. 

У результаті до кінця жовтня витрати на фрахт російської сирої нафти, що транспортується з Балтики на західне узбережжя Індії, зросли більш ніж на 35%, перевищивши $10 за барель, що тисне на ціну кремлівських барелів, повідомило МЕА з посиланням на оцінки від Argus Media.

За даними МЕА, через загальне зниження світових цін на нафту середньозважена ціна на російську нафту в жовтні впала до $80,66 за барель. Проте, згідно з оприлюдненими даними, вона залишалася набагато вищою за межу в $60, встановлену G7.

У той час, як сорт Brent утратив $2,84 за барель минулого місяця, середньозважена вартість російських барелів упала на $1,13, оскільки більшість вантажів експортної суміші Urals завантажувалося в першій половині жовтня, коли умови ціноутворення були більш сприятливими, повідомляє МЕА.

Загальний російський експорт сирої нафти й нафтопродуктів у жовтні знизився до 7,5 млн барелів на день, «оскільки більші постачання сирої нафти не змогли компенсувати скорочення потоків продуктів», додають у МЕА.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти