У початок

Законопроєкт про стратегічний запас пального очікує на погодження в Мінекономіки

Також є російською мовою

Доопрацьований проєкт закону про мінімальні запаси нафти й нафтопродуктів (МЗНН) на цьому етапі перебуває на повторному погодженні в центральних органах виконавчої (ЦОВВ). Від Мінфіну, Мінцифри й Держстату погодження й висновки вже отримано, очікується висновок Мінекономіки. Про це enkorr повідомили в прес-службі Міністерства енергетики України.

«У вересні з ініціативи Міненерго було проведено погоджувальну нараду в режимі онлайн за участю Мінфіну й Мінекономіки з метою обговорення основних проблемних питань і подальших кроків щодо погодження доопрацьованого проєкту цього закону», – зазначили у прес-службі відомства.

Також проєкт закону про МЗПН спрямовано в Міністерство юстиції для проведення правової експертизи і в Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ для проведення експертизи проєкту на відповідність зобов'язанням України у сфері європейської інтеграції, повідомили у Міненергетики.

Після отримання всіх необхідних погоджень проєкт буде подано на розгляд уряду, йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося раніше, останній варіант законопроєкту про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів, який має бути ухвалено на виконання вимог Директиви ЄС 2009/119/ЄС, розроблений Міністерством енергетики, у червні 2021 р. було спрямовано на погодження до ЦОВВ.

У проєкті систематизовано положення про склад стратегічного запасу нафтопродуктів, баланс постачання й споживання нафти і нафтопродуктів, його формування, правовий статус, а також відповідальне зберігання, облік, заміну й оновлення МЗПН, порядок реалізації (продажу) мінімальних державних запасів, а також запасів суб'єктів ринку у разі кризової ситуації на ринку нафти і нафтопродуктів.

Оновлено й положення про витрати на створення і утримання стратегічного запасу, а також джерела фінансування системи МЗНН.

Як повідомлялося, робота над законопроєктом про МЗНН, ухвалення якого дало б старт процесу формування запасів нафти і нафтопродуктів, а також проєктам розвитку відповідної інфраструктури, ведеться протягом останніх десяти років.

Нагадаємо, у листопаді минулого року голова робочої групи з розроблення відповідного законопроєкту народний депутат Андрій Жупанин заявив, що закон про створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів може бути ухвалено Верховною Радою у листопаді-грудні 2021 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти