У початок

Як мокре горить: мережі АЗС збільшують сплату податків

У ІІ кварталі 2024 року перша десятка найбільших мереж автозаправних станцій за кількістю АЗС встановила рекорд за обсягом податкових відрахувань — 2,655 млрд грн, що стало найвищим показником за останні шість кварталів. Про це свідчить дослідження Консалтингової групи «А-95», яке оприлюднив її директор Сергій Куюн у статті для «Дзеркала тижня» «Розумні і розумники: мережі АЗС продовжують сплачувати податки на власний розсуд».

За розрахунками експерта, це майже вдвічі більше, ніж у ІІ кварталі 2023 року (1,451 млрд грн), й перевищує попередній рекорд — 2,464 млрд грн у IV кварталі 2023 року.

Найбільший приріст, як зазначається у матеріалі, забезпечив податок на додану вартість (ПДВ), який збільшився з 0,29 млрд грн 2023 року до 1,115 млрд грн 2024-го.

«Динаміка, зауважимо, більша, ніж лінійне підвищення ПДВ з 7 до 20%, яке відбулося за цей час. Це вказує на наростальну ефективність зборів цього податку», — пише автор.

Разом із цим, на 100 млн грн збільшився податок на прибуток (ПнПП) — з 506 млн грн у II кварталі 2023-го до 604 млн грн за відповідний квартал 2024 року.

Аналогічно додали «зарплатні» податки — ПДФО та ЄСВ, які сумарно зросли з 642 млн грн у ІІ кварталі 2023 року до 813 млн у ІІ кварталі 2024-го.

Характерно те, що понад 50% усіх податкових надходжень серед ТОП-10 мереж сплачує мережа ОККО, на яку припадає 30% ринку продажів. Ще більш разюча картина зі сплатою ПнПП, де мережа сплатила 82% від сумарної суми цього податку.

Загалом за ІІ квартал 2024 року ОККО збільшила свої податкові відрахування на 629 млн грн і таким чином забезпечила рекордні квартальні показники у галузі в цілому.

Інші дев'ять мереж додали лише 149 млн грн, причому одна з них, «БРСМ-Нафта», навіть зменшила свої виплати на 30 млн грн.

«Найперше очевидне запитання: як хтось може зменшувати бюджетні платежі, коли всі нарощують?» — запитує експерт.

«Податкові результати ринку пального яскраво свідчать, що, попри окремі успіхи, роботи у податківців ще дуже багато. Немає жодного податку, який збирали б задовільно, — ані ПДВ, ані податку на прибуток, ані зарплатних податків», — вважає Сергій Куюн.

За розрахунками Консалтингової групи «А-95», роздрібний ринок пального приховує 2-2,5 млрд грн на квартал, або 8-10 млрд грн щороку.

«Це гроші, які вже по праву належать державі й для збору яких не потрібні непопулярні законопроєкти й голосування. Головна роль тут належить ДПС і БЕБ», — додає експерт.

Також, на його переконання, важливою запорукою успіху є суспільний контроль за сплатою податків за аналогією з вищенаведеним аналізом, який чітко вказує на проблемні адреси.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти