У початок

Німеччина збільшить імпорт казахстанської нафти

Німеччина підпише два контракти на збільшення імпорту нафти з Казахстану для головного берлінського нафтопереробного заводу (НПЗ) «Шведт», повідомили джерела Reuters 15 вересня.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідає Казахстан і Узбекистан 16-17 вересня, під час свого першого візиту у Центральну Азію, оскільки Берлін шукає нові ринки й джерела енергії та корисних копалин через розв’язану росією війну в Україні.

Згідно з угодою, щомісячні постачання 100 тис. метричних тонн сирої нафти будуть забезпечені до кінця 2025 року за другим контрактом на постачання до 50 тис. тонн на місяць.

НПЗ PCK Schwedt уже закуповує ці додаткові обсяги протягом трьох місяців, але тепер вони будуть фіксовані контрактом.

Імпорт казахської нафти зберіг роботу НПЗ Schwedt після різкого скорочення постачань російської нафти внаслідок санкцій Європейського Союзу проти москви за її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

У столиці Казахстану Астані угоду підпишуть представники німецької дочірньої компанії російської «роснєфті» Rosneft Deutschland, над якою Берлін передав опіку минулого року.

2023 року Казахстан експортував у Німеччину 8,5 млн тонн нафти, що становить 11,7% від загального імпорту нафти в Німеччину, порівняно з приблизно 6,5 млн тонн до російської загарбницької війни в Україні.

Цей стрибок зробив Казахстан третім за величиною постачальником Німеччини після Норвегії й Сполучених Штатів, показали дані Федерального статистичного управління Німеччини.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти