У початок

VTTI контролюватиме найбільший LNG-термінал Італії

Група накопичувачів енергії VTTI отримає 70% акцій найбільшого в Італії терміналу скрапленого природного газу (СПГ), а оператор мережі Snam буде володіти рештою, повідомила Reuters міланська група, оголосивши, що угоду буде завершено до кінця року.

Компанія Snam, яка контролюється урядом Італії, заявила, що скористалася своїм переважним правом на збільшення своєї частки в терміналі під назвою Adriatic LNG до 30% з 7,3%.

Цей крок стався після того, як минулого тижня ExxonMobil і QatarEnergy домовилися продати свої частки в терміналі консорціуму на чолі з голландською групою VTTI.

«Ця трансакція відповідає нашій стратегії диверсифікації нашого портфоліо і входу до більш перехідної й чистої енергетичної інфраструктури і сприяє розвитку нашої стратегії», — заявила керівник відділу комунікацій VTTI Джулі Ленцнер в електронному листі в четвер.

Adriatic LNG стане першим діючим СПГ-активом у портфелі голландської групи, акціонерами якої є світовий трейдер товарів Vitol, австралійський інвестиційний менеджер IFM і Національна нафтова компанія Абу-Дабі (ADNOC).

«Ця операція зміцнює присутність Snam в інфраструктурі СПГ, яка стає все більш стратегічною для безпеки й диверсифікації енергетичних постачань Італії», — сказав генеральний директор Snam Стефано Веньєр, додавши, що група підтримуватиме проєкти розширення терміналу.

Snam не надав фінансових подробиць угоди. Джерела раніше повідомляли, що угода оцінить весь термінал приблизно в 800 млн євро ($866 млн), включаючи борг.

Термінал розташовано приблизно за 9 миль (15 км) від берегової лінії Венето, він має потужність регазифікації 9 млрд кубометрів природного газу на рік.

Європа збільшила імпорт СПГ після вторгнення повномасштабного росії в Україну 2022 року, що різко обмежило газ, який надходить по трубопроводах.

Snam володіє частками в усіх інших LNG-терміналах, що зараз працюють в Італії, із загальною потужністю регазифікації близько 23 млрд кубометрів.

Група встановить додатковий плавучий LNG-термінал біля берега міста Равенна на початку наступного року, збільшивши потужність регазифікації Італії до 28 млрд кубометрів, що дорівнює газу, який Італія імпортувала з росії по трубопроводу.

Закриття транзакції залежить від регуляторних дозволів.

Раніше цього року Vitol також уклав угоду з італійською сім'єю Моратті про купівлю італійського нафтопереробного підприємства Saras.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти