У початок

Втрата постачань газу Tamar з Ізраїлю вплине на експорт єгипетського СПГ

Очікується, що втрата імпорту ізраїльського газу із закритої платформи Тамар ще більше вплине на здатність Єгипту експортувати СПГ, заявив газовий аналітик Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Гергелі Молнар 10 жовтня.

Оператор родовища Tamar Chevron отримав вказівку від Міністерства енергетики Ізраїлю припинити видобуток газу з морської платформи після нападу «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня.

Єгипет імпортує ізраїльський газ із газових родовищ Тамар і Левіафан, розташованих у Середземному морі біля узбережжя Ізраїлю, щоб допомогти задовольнити свій внутрішній попит і для експорту СПГ з двох заводів скраплення.

Молнар сказав, що газові ринки «досить делікатно» відреагували на розвиток подій, хоча інші чинники, включаючи новини про відновлення страйку в Австралії, також підштовхнули ціни вгору.

«Якщо ми виключимо ізраїльський імпорт газу через труби з цього рівняння, це зашкодить здатності Єгипту експортувати СПГ протягом найближчих місяців», — сказав він.

Згідно з даними S&P Global Commodity Insights, Єгипет експортував лише один вантаж СПГ у серпні й жодного — у вересні через високий внутрішній попит на газ улітку.

Єгипетський експорт СПГ цього року досяг лише 3,38 млн тонн порівняно з 7,1 млн тонн за весь 2022 рік, свідчать дані.

У Єгипті є два підприємства з експорту СПГ: завод Idku, що експлуатується Shell, потужністю 7,2 млн тонн на рік і менший завод Damietta потужністю 5 млн тонн на рік, яким керує Eni.

Ці два заводи вважаються ключовими для європейських зусиль з отримання додаткового СПГ, включаючи газ з Ізраїлю.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти