У початок

Європейський газ упав до найнижчої позначки порівняно з довоєнними цінами

Європейські ціни на природний газ почали новий рік зі зниження через м’яку погоду, яка знизила попит. Про це пише Bloomberg.

Базові ф'ючерси впали на 7,9% – до найнижчого рівня з 21 лютого, продовживши три тижні чистого падіння. Прогнози погоди вказують на те, що протягом наступних двох тижнів температура буде вищою за сезонні норми для більшої частини регіону, що допоможе Європі уникнути занадто швидкого виснаження своїх запасів під час проходження зими.

Після року надзвичайної волатильності — коли витрати на енергоносії досягли рекордних значень на тлі війни росії в Україні — ринок починає 2023 рік менш напруженим. Ціни на газ знизилися приблизно на 47% у грудні, оскільки Європі вдалося замінити значну частину обмежених потоків росії постачаннями скрапленого природного газу.

Нижчі температури протягом тривалого періоду разом із типовим уповільненням промислового попиту наприкінці року можуть допомогти регіону зберегти товарні запаси до кінця сезону. Зниження цін на газ є також полегшенням для європейської економіки, на яку тиснуть високі темпи інфляції.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що енергетична криза, спровокована вторгненням владіміра путіна в Україну, стала «важким випробуванням» для найбільшої економіки континенту, і закликав громадян продовжувати економити енергію в наступні місяці. За даними Gas Infrastructure Europe, рівень зберігання газу в Німеччині зріс до 90% за останній тиждень, порівняно з п’ятирічним середнім показником у 73% для цієї пори року.

Нові термінали імпорту СПГ «роблять нашу країну і Європу незалежними від російського газу на довгострокову перспективу», — сказав Шольц у своєму новорічному зверненні до нації.

Станом на 10:20 ранку в Амстердамі ф’ючерси на голландський газ на наступний місяць упали на 2,7%, до 74,28 євро за мегават-годину. Загальний обсяг торгів був меншим через відпустку у Великобританії. Ціни на електроенергію також знизилися, ф'ючерси на місяць наперед у Німеччині впали на 4,5%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти