У початок

Європа зіткнулася з дорогою зимою без достатньої кількості довгострокових угод про СПГ

Європа не досягла достатнього прогресу в укладанні довгострокових контрактів на зріджений природний газ (СПГ) як альтернативу постачанням через російські труби, що може виявитися дорогим наступної зими, оскільки відновлення попиту в Китаї може різко стиснути ринок, пише Reuters.

Купівля СПГ, щоб замінити скорочені російські потоки, допомогла блоку пережити першу зиму повномасштабної війни росії проти України, коли Європа імпортувала 121 млн тонн палива 2022 року, що на 60% більше, ніж 2021 року.

Але це коштувало дорого: Європа купувала газ в основному на спотовому ринку, де ціни набагато вищі, ніж ті, що обговорюються за довгостроковими угодами, яким надають перевагу досвідчені покупці, такі як Китай. За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), вартість імпорту СПГ 2022 року зросла більш ніж утричі — до приблизно $190 млрд. 

За оцінками аналітиків, 2022 року на Європу припадало понад третину світових угод на спотовому ринку, порівняно з приблизно 13% 2021 року. Якщо довгострокові контракти не буде підписано, цей показник цього року може досягти понад 50%. 

Мортен Фріш, старший партнер Morten Frisch Consulting, зазначив, що Європі в ідеалі потрібно близько 70-75% постачань СПГ за твердими довгостроковими угодами купівлі-продажу (SPA).

Цього року Азія рухалась уперед у змаганні за обмежені глобальні постачання СПГ, перш ніж нові потоки з’являться на ринку у 2025 році й пізніше.

Спотові ціни на СПГ впали більш ніж на 82% після того, як 2022 року після повномасштабного вторгнення росії в Україну вони досягли рекордних $70,5 за мільйон британських теплових одиниць (ммБТЕ).

Але очікується, що вони знову зростуть, оскільки спекотне літо може знизити рівень гідроенергетики, холодна зима 2023-2024 років і відновлення китайського попиту на СПГ вважаються одними з чинників ризику для ціни.

«Компанії з ЄС повинні діяти першими, підписавши серію широкомасштабних довгострокових угод про купівлю-продаж на основі китайської моделі, щоб застрахуватися від будь-яких підйомів і падінь на бурхливому світовому ринку СПГ», — сказав Віктор Тенев, консультант з питань СПГ у консультаційній компанії ROITI Ltd, додавши, що «якщо не вдасться хеджувати їх незавидну природну коротку позицію, ЄС знову опиниться під впливом надзвичайно дорогого спотового ринку».

Основні виробники й трейдери СПГ, включаючи QatarEnergy, Shell, Chevron і ConocoPhillips, протягом останніх місяців провели перемовини в європейських столицях із забезпечення угод щодо СПГ. Деякі виробники зацікавлені в укладанні довготривалих угод терміном до 25 років, проте це йде урозріз із планами Європи зі скорочення викидів. ЄС має на меті скоротити чисті викиди принаймні на 55% до 2030 року і досягти чистого нуля до 2050 року. Це означає, що його покупцям СПГ важко взяти на себе зобов’язання щодо часових рамок, необхідних для того, щоб отримати СПГ дешевше за контрактом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти