У початок

Європа скоротила використання газу взимку на тлі енергетичної кризи — Reuters

Європейські країни скоротили споживання газу з серпня по січень, оскільки надзвичайно тепла погода призвела до обмеження опалення домогосподарств, а стрімке зростання цін скоротило промислове виробництво і запровадило надзвичайні заходи для стримування енергетичної кризи.

Згідно з даними, опублікованими у вівторок статистичним бюро ЄС (Євростатом), загальне споживання газу в 27 країнах Європейського Союзу впало на 19,3% з серпня по січень порівняно із середнім показником за п’ять років за той же період.

росія, яка раніше була головним постачальником в Європі, припинила більшість постачань до країн ЄС після розв’язання нею повномасштабної війни в Україні.

Менше споживання газу допомогло країнам ЄС закінчити зиму з надзвичайно заповненими сховищами, що збільшило впевненість у тому, що вони уникнуть дефіциту. Європейські ціни на газ упали з грудня, хоча залишаються вищими за середні за останні роки.

ЄС, схоже, на шляху до перевиконання свого добровільного скорочення попиту на газ на 15% із серпня по березень – це одна з умов, запроваджених торік Брюсселем і національними цільовими країнами, щоб заощадити паливо й замінити російські постачання альтернативами напередодні зими в північній півкулі.

Аналітики сказали, що ще занадто рано робити висновок про те, що призвело до стримування попиту в окремих секторах, але м’які зимові температури й промислове скорочення виробництва у відповідь на високі ціни на газ були одними з рушійних сил.

«Погода, безумовно, зіграла дуже велику роль», — сказав Джейкоб Мандел, старший юрист Aurora Energy Research.

Попит на газ у ЄС упав більш ніж на 22% у жовтні, листопаді й січні, повідомляє Євростат. У грудні, який розпочався різким похолоданням, яке, ймовірно, збільшило використання опалення домогосподарствами, було зафіксовано менше зниження – майже на 13%.

Євростат не розбивав дані на сектори.

Окремий аналіз аналітичного центру Bruegel показав, що споживання в Німеччині, найбільшому ринку газу в Європі, у січні знизилося на 27% у промисловості, на 25% серед домогосподарств і на 12% в енергетичному секторі порівняно із середнім показником за 2019-2021 роки за місяць.

Зниження розподілилося між країнами нерівномірно. Споживання газу у Фінляндії впало на 57%, попит в Іспанії впав на 14%, а на Мальті, острівній країні, яка не підключена до газової мережі ЄС, споживання зросло.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти