У початок

Європа поспішає купувати дизель перед санкціями — Reuters

Європейські покупці дизельного пального поспішають заповнити ним свої склади до початку дії ембарго на імпорт російських нафтопродуктів 5 лютого, пише Reuters.

Євросоюз із 5 грудня заборонив імпорт російської нафти морем і з 5 лютого заборонив закупівлю російських нафтопродуктів, щоб позбавити москву доходів від торгівлі нафтою і пальним.

Reuters зазначає, що оскільки Європа сильно залежить від російського імпорту дизельного пального (ДП), очікується, що заборона від 5 лютого збільшить прибуток від ДП. Експерти Wood Mackenzie очікують, що рентабельність європейського дизпального, прибуток, який теоретично отримує НПЗ від переробки сирої нафти в ДП, становитиме в середньому $38 за барель у першій половині року, що більш ніж удвічі перевищує середній показник 2018-22 років.

За даними аналітичної компанії Vortexa, цього року імпорт дизельного пального в Європу становив у середньому 700 тис. барелів на день (б/д), що є найвищим показником із березня 2021 року, оскільки трейдери поспішають заповнити свої склади напередодні ембарго. Водночас Європа також нарощує імпорт дизпального з Азії й Близького Сходу — двох регіонів, які після набуття чинності санкціями стануть основними напрямками постачань ДП в Європу.

Однак більш тривалі рейси й більший попит на танкери, що перевозять паливо в Європу, підштовхнули тарифи на фрахт угору, збільшивши витрати для споживачів.

За даними Reuters, надією для світових ринків є запуск подальших нафтопереробних потужностей. У Саудівській Аравії розширюють НПЗ у Джизані потужністю 400 тис. тонн барелів на день (б/д). У першому кварталі цього року має бути запущено НПЗ Dangote потужністю 650 тис. б/д у Нігерії. Також планується, що запрацюють нові заводи в Кувейті (нафтопереробний завод в Аль-Зур з виробничою потужністю 615 тис. б/д) і в Китаї.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти