У початок

Газ у Європі здешевшав до рівнів осені 2021 року

Спотові ціни на газ у Європі в понеділок, 16 січня, впали майже на 10%, до $635 за тисячу кубометрів, це рівні вересня 2021 року. З початку року ціни знизилися на 22%. Про це пише «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg.

Базові ф'ючерси в понедулок упали на 9%, довівши падіння цього року до 22%.

«Ринки газу цього року заспокоюються після бурхливого 2021 року, коли ціни на енергоносії підскочили до рекордних позначок і завдали удару по економіці в усьому світі. У Європі з'явився певний оптимізм щодо того, що найгірше може бути позаду, оскільки інфляція починає знижуватися, а побоювання рецесії відступають.

Тривалий період м'якої погоди був основним чинником, що сприяв цьому. Хоча цього тижня очікується похолодання, воно, швидше за все, буде коротким і не настільки сильним, щоб вплинути на запаси газу, які майже не постраждали за останній місяць, оскільки попит залишається стриманим, а імпорт СПГ — високим», — пише агентство.

Інші важливі чинники — млявий попит на СПГ у Китаї, через який газовози з постачанням у лютому-березні переспрямовують у Європу, й високе виробництво на вітряних електростанціях Німеччини і Великої Британії.

«На зміну панічній ситуації минулого року прийшла впевненість у тому, що Європа переживе цю зиму без проблем із постачанням», — заявили в Energi Danmark.

Проте екперти попереджають, що криза, яку було спровоковано глибоким скороченням постачант газу росією після повномасштабного вторгнення в Україну, ще далека від завершення.

Європі «пощастило» з погодою, а постачання залишаються вразливими до геополітичних подій, заявив голова Iberdrola SA Ігнасіо Санчес Галан. Ціни на газ, можливо, і знизилися, але все ще майже вдвічі перевищують середній п'ятирічний показник для цієї пори року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти