У початок

Vorex заблокував в АМКУ тендери УГВ на закупівлю труб на 1,4 млрд грн

Компанія Vorex, яка постачає сталеві труби виробників з Китаю, подала до Антимонопольного комітету України скаргу на державну компанію «Укргазвидобування» (УГВ) стосовно умов проведення чотирьох тендерів на закупівлю сталевих труб для видобутку газу на загальну суму 1,4 млрд грн.

Таким чином, повідомляє видання Telegraf, проведення усіх чотирьох тендерів аукціонів, початок яких було заплановано на 30 січня, заблоковано. Про це сказано в рішеннях Антимонопольного комітету України, опублікованих на сторінках відповідних тендерів на сайті Prozorro.

Усі чотири аукціони були оголошені 18 січня 2024, кінцевий строк подання тендерних пропозицій – 29 січня. Однак саме цього дня АМКУ вирішив прийняти скаргу китайського посередника до розгляду, у якій постачальник китайських труб вимагає від УГВ збільшити строки постачання продукції з 90-120 днів до мінімум 180 днів, а в ідеалі – до 240 днів.

Постачальник китайської продукції скаржиться, що «не матиме можливості виконати умови тендерної документації в цій частині й здійснити постачання товару з Китаю протягом 90-120 днів з моменту укладання договору», — сказано у скарзі. До речі, аналогічна продукція виробляється у країнах Європи й Україні, а не тільки у КНР, тому УГВ може отримати звідти трубну продукцію.

Водночас УГВ, відповідаючи на скаргу Vorex, повідомляє АМКУ, що потреба у закупівлі труб на 2024 рік розрахована відповідно до планів буріння на 2024 рік і постачанням за чинними договорами.

«Таким чином, зазначаючи строк постачання 90 днів, УГВ виходить винятково з виробничих потреб товариства, а саме: забезпечення безперебійності виробничого процесу і попередження простою бурових верстатів, що безпосередньо впливає на видобуток природнього газу, який забезпечує енергонезалежність нашої країни», — сказано в документі.

Як зазначають в УГВ, держкомпанія самостійно визначає строки згідно з законами України: «Замовник самостійно зазначає в тендерній документації строки постачання товарів (виконання робіт, надання послуг)».

Крім того, в «Укргазвидобуванні» зауважили, що китайський посередник Vorex «свідомо старається ввести в оману на користь власних інтересів, оскільки у процедурах закупівлі з термінами поставки 60-90-120 календарних днів, оголошених за період 2023 року, прийняло участь у середньому 2-3 учасники, зокрема компанія Vorex».

Також УГВ повідомило АМКУ, що 17 листопада 2023 року в рамках підготовки січневих тендерів запустило моніторинг ринку з детальним описом умов закупівлі, зокрема термінів постачання, аби отримати інформацію від потенційних постачальників товару, у тому числі й від Vorex. «Компанія Vorex проігнорувала запит УГВ і не надала свою пропозицію із зазначенням умов, на яких вона готова взяти участь у даній закупівлі», — констатує державна компанія.

Окрім цього, УГВ додатково повідомило АМКУ, що торік Vorex взяла участь у чотирьох тендерах з короткими термінами постачання – від 60 до 120 календарних днів, тобто китайський посередник тоді погоджувався зі стислими строками постачання продукції. «Враховуючи вищенаведене, вважаємо, що скарга VOREX LLC є безпідставною і такою, що не підлягає задоволенню», — підкреслюється у відповіді «Укргазвидобування».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти