У початок

Газ на аукціоні здорожчав, але залишається дешевим

На аукціоні Української енергетичної біржі  31 січня середня вартість скрапленого газу зросла порівняно з минулим тижнем на 600 грн/т, до 37 341 грн/т. Ціни на ресурс «Укргазвидобування» варіювались у межах 36 984-38 460 грн/т, «Укрнафти» — 36 933-38 443 грн/т.

Початкова ціна на LPG «Укрнафти» становила 36 933 грн/т. На відміну від багатьох попередніх аукціонів компанії, які йшли до пізнього вечора, увесь ресурс було продано протягом однієї години.

«На початку аукціону боротьби за лоти «Укрнафти» не було: вони швидко підтверджувались. Але через декілька хвилин цінники почали рости», — розповів один з учасників торгів.

Торги «Укргазвидобування» тривали трохи довше за торги «Укрнафти». Початкова вартість ресурсу виробника становила 36 954 грн/т, але більша частина газу реалізувалась у межах 37600-38 460 грн/т.

Для деяких учасників ринку зростання цін було несподіваним. «Цього тижня вирішили вперше вийти на аукціон, думали придбати газ нижче за 37 тис. грн/л. На такі ціни, які були, не розраховували. За фактом нічого не купували», — розповіли в одній із паливних компаній. 

Утім, навіть за умови нових цін газ внутрішнього виробництва лишається набагато вигіднішим за імпорт для східних і центральних регіонів країни. Минулого тижня середня митна вартість імпортного газу знизилася до $675/т, що еквівалентно 35 790 грн/т (за курсу валют на 31 січня).

Однією з причин зростання попиту на аукціонах вважають обвал імпорту в січні. За попередніми даними, обсяг імпорту газу становитиме близько 48-50 тис. т, що на 38% менше за результат грудня. Трейдери вважають, що у міру споживання запасів ціна на аукціонах зростатиме. Раніше частина операторів прогнозувала, що до кінця січня ціна на газ внутрішнього виробництва буде паритетною до вартості імпортного ресурсу, однак практика засвідчила хибність таких очікувань.

Вагомим чинником, який гальмує зростання гуртових цін, лишається відновлення постачань з Польщі й країн Балтії ресурсу підозрілого походження. Більшість партій, що імпортуються з Сокулки та інших баз, що масово приймають російський ресурс, із транспортом до Києва становитиме біля 36 100 грн/т, що складає конкуренцію навіть низьким цінам «Укрнафти».

Інший чинник – попит, що залишається дуже низьким. «За відчуттями, попит на дрібногуртові партії газу був низьким, а став ще нижчим. Тому на деякий час призупинили постачання ресурсу з-за кордону. Намагаємося реалізувати те, що є», — розповів трейдер з центрального регіону країни.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти