У початок

російський експорт палива відновився і досяг шеститижневого максимуму

Минулого тижня російський експорт нафтопродуктів піднявся до найвищого рівня за півтора місяця, оскільки потоки більшості готових продуктів зросли, повернувши назад спад, який спостерігався протягом попередніх семи днів.

Експорт становив у середньому 2,63 млн барелів на день (б/д) за чотири тижні до 28 січня, згідно з даними, зібраними Bloomberg від аналітичної компанії Vortexa Ltd. Це приблизно на 134 тис. барелів, або на 5% більше, ніж переглянутий показник за попередній тиждень. Більш мінливі тижневі потоки зросли на 52% від переглянутого показника за попередній тиждень, до 2,99 млн б/д на четвертому тижні січня.

москва пообіцяла скоротити експорт нафтопродуктів на 200 тис. б/д у першому кварталі порівняно з базовим рівнем травня-червня 2023 року, оціненим у 2,28 млн б/д, за даними Vortexa. Це означає, що середні постачання за останні чотири тижні на 528 тис. б/д перевищують цільовий показник першого кварталу. Тижневий показник перевищив ціль на 884 тис. б/д.

російський морський експорт сирої нафти впав нижче від цільового рівня за чотири тижні до 28 січня через шторми, які завдали проблем експорту минулого тижня. Загальні постачання сирої й нафтопродуктів за останні чотири тижні в основному відповідали цільовому показнику. росія скоротила постачання нафти за кордон, заявив 27 січня віце-прем'єр-міністр рф алєксандр новак.

Атаки безпілотників на кілька російських НПЗ можуть вплинути на експорт нафтопродуктів у найближчі тижні. Постраждали заводи в усть-лузі на Балтиці й туапсе на Чорному морі, а безпілотник було збито поблизу нафтопереробного заводу (НПЗ) в ярославлі. Пошкодження компресорної установки на НПЗ у нижньому новгороді додає проблем для нафтопереробного сектора.

Згідно з даними Vortexa, експорт дизельного пального й газойлю зріс на 42% порівняно з попереднім тижнем, до 1,43 млн /д. Це найвищий показник із серпня.

Постачання прямогінного бензину зросли на 12%, до приблизно 301 тис. б/д. За даними Vortexa, за тиждень до 28 січня один вантаж реактивного палива було завантажено із санкт-петербурга, й він прямує у Мексику.

Експорт мазуту підскочив на 64%, до чотиритижневого максимуму в 757 тис. б/д, причому різке скорочення вантажів, що прямують на Близький Схід, було з лишком компенсовано збільшенням постачань у країни Азії й Африки.

Експорт сировини для НПЗ, наприклад вакуумного газойлю, зріс до 354 тис. б/д з переглянутого показника в 36 тис. б/д минулого тижня, досягнувши п’ятитижневого максимуму.

Обсяги вантажу і пункти призначення, ймовірно, буде переглянуто, коли стане доступним більше портових даних або інформації про судно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти