У початок

Вийти з тіні: всіх виробників зобов'язали продавати нафту, конденсат і СВГ на біржі

Кабмін зобов'язав приватні газовидобувні компанії продавати нафту, газовий конденсат і скраплений газ лише на організованих товарних ринках. Про це йдеться у постанові уряду № 834 від 26 липня 2022 р..

«Внести у додаток до постанови Кабінету міністрів України від 30 грудня 2021 р. № 1433 «Про затвердження переліку видів продукції, торгівля якими здійснюється виключно на організованих товарних ринках» зміни, що додаються (а саме: деревина (лісоматеріали), нафта сира, газовий конденсат, скраплений газ — ред.)», — йдеться в документі.

Нагадаємо, минулорічною постановою Кабмін зобов’язав приватні газовидобувні компанії України продавати 20% видобутого ресурсу на біржі до 22 квітня 2022 року.

Зазначимо, наразі приватні газодобувачі такі як  СП «Полтавська газонафтова компанія» (входить у структуру JKX Oil&Gas), Regal Petroleum й Geo Alliance продають свою сировину й скраплений газ на власних торгових майданчиках або за прямими договорами. Здебільшого покупцями цього ресурсу є оператори міні-НПЗ, які часто працюють поза нормативним полем.

Раніше зобов'язання продавати свої енергоресурси на біржі було тільки у компаній з державною часткою більш ніж 50% акцій, зокрема «Укрнафти» й «Укргазвидобування».

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти