У початок

Виробництво бензину в росії впало до мінімуму з жовтня після нових нальотів на НПЗ

Виробництво бензину в росії знову знижується третій тиждень поспіль на тлі серії нальотів українських дронів, що вразили у травні щонайменше п'ять великих нафтопереробних заводів (НПЗ).

За тиждень із 13 по 19 травня російські НПЗ випустили 740 тис. тонн бензину — мінімальний обсяг із жовтня минулого року, випливає з даних росстату.

Порівняно з попереднім тижнем виробництво впало ще на 2,5%, щодо початку травня – на 5%, а якщо порівнювати з рівнями кінця грудня – на 20% (тоді НПЗ випускали понад 930 тис. тонн бензину щотижня).

Випуск дизельного пального, згідно з даними росстату, просів на 7,1% за тиждень, до 1,558 млн тонн. Порівняно з кінцем минулого року НПЗ скоротили виробництво на 11%, або майже 200 тис. тонн на тиждень.

Травень приніс нову серію аварій російським нафтовикам, які поки що безсилі захистити свої заводи від атак БпЛА. 9 травня дрон атакував розташований у башкирії завод «газпром нєфтєхім салават», що випускає близько 600 тис. тонн високооктанового бензину щорічно.

Наступного дня під ударом опинився найбільший НПЗ калузької області (пєрвий завод), а ще через два дні — волгоградський НПЗ «лукойлу». Він був змушений зупинити головну установку перероблення нафти, яку перезапустили 16 травня.

17 травня вдруге з початку року став туапсинський НПЗ «роснєфті» — єдиний на чорноморському узбережжі росії. Завод потужністю 12 млн тонн на рік простоював із зими через пожежу, спричинену атакою БпЛА. Його перезапустили наприкінці квітня, але через три тижні він знову зазнав нальоту, в результаті якого вийшла з ладу одна з установок. За даними Reuters, завод перезапустили 19 травня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти