У початок

Видобуток нафти в росії цього року може впасти до 9,6 млн барелів на добу

Видобуток нафти в росії цього року може впасти до мінімуму за 18 років через західні санкції. Такі дані наведено у свіжому звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

За прогнозом організації, 2022 року видобуток нафти в росії знизиться до 9,6 млн барелів на добу (б/д), що стане найнижчим рівнем з 2004 року. 2021 року в країні щодобово добувалося близько 10,9 млн барелів.

У квітні видобуток нафти у росії знизився на 900 тис. барелів на добу. «Утримавшись на досить стабільному рівні в березні, видобуток нафти в росії у квітні впав, оскільки нафтопереробні підприємства країни обробляли менші обсяги через уповільнення експорту нафтопродуктів і зниження внутрішнього попиту, спричиненого хвилею західних санкцій», — передає Forbes деталі звіту МЕА.

У травні, за прогнозом агентства, спад нафтовидобутку в росії досягне 1,5 млн б/д. Плани ЄС щодо поетапної відмови від імпорту російської нафти, ймовірно, доведуть зниження видобутку до 3 млн б/д, починаючи з липня.

Однак новий прогноз МЕА виявився не настільки песимістичним, як попередній. У квітні агентство заявило, що зниження нафтовидобутку в росії на 3 млн б/д на день спостерігатиметься вже з травня.

Але цього не сталося, оскільки росії вдалося переспрямувати значну кількість нафти від своїх втрачених клієнтів на Заході в країни, що розвиваються. У квітні, за даними МЕА, експорт нафти з росії зріс на 620 тис. б/д і досяг 8,1 млн, що близько до рівня, який спостерігався до початку війни в Україні. Тоді як постачання російської нафти в ЄС, США і Великобританію скоротилися приблизно на 1,2 млн б/д, обсяги, що постачаються в Індію й Туреччину, зросли на 730 тис. і 180 тис. б/д відповідно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти