У початок

Ціни на нафту продовжують зростати, Brent здорожчала до $109,34 за барель

Ціни на нафту продовжують зростати на тлі невизначеності перспектив європейського ембарго на постачання нафти з росії, а також ситуації в Китаї, де захворюваність на COVID-19 пішла на спад.

Деякі країни Євросоюзу вважають, що слід розглянути змогу відтермінування запровадження заборони на імпорт російської нафти у разі, якщо її не підтримає Угорщина, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на європейських дипломатів.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вважає, що зниження пропозиції російської нафти на світовому ринку в другій половині року може досягти 3 млн барелів на добу (б/д). Скорочення росією видобутку нафти у квітні майже на 1 млн б/д призвело до скорочення глобальних постачань на 710 тис. б/д, до 98,1 млн б/д, відзначило МЕА в опублікованому напередодні звіті.

Вартість липневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:15 КСК у п'ятницю становить $109,34 за барель, що на $1,89 (1,76%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у четвер, ці контракти здешевшали на $0,06 (0,1%), до $107,45 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на червень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) становить на цей час $107,71 за барель, що на $1,58 (1,49%) вище за підсумкове значення попередньої сесії. Напередодні вартість цих контрактів збільшилася на $0,42 (0,4%), до $106,13 за барель.

Тиск на нафтовий ринок чинять побоювання, що швидке посилення грошово-кредитної політики світовими центробанками спровокує економічний спад і, відповідно, зниження попиту на енергоресурси.

«Фокус уваги ринку спрямовано як на локдауни в Китаї, так і на ризики спаду в економіці через високу інфляцію, — зазначає аналітик із сировинного сектору Saxo Bank Оле Хансен, слова якого наводить Market Watch. — При тому, що країни ЄС ще не узгодили санкцій щодо російської нафти, Саудівська Аравія й ОАЕ попереджають, що вільних потужностей у видобувному секторі мало».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти