У початок

«Укрнафта» збільшила видобуток нафти на 80 тонн на добу

ПАТ «Укрнафта» провело два успішних геолого-технічних заходи на свердловинах, що дозволило суттєво збільшити показники з видобутку нафти. Про це повідомив директор компанії Сергій Корецький на своїй сторінці у Facebook.  

Йдеться про роботи на свердловинах, одну з котрих розташовано на північному сході, а іншу – на заході країни. На першій було проведено капітальний ремонт, на другій – гідророзрив пласта (ГРП).

«У науково-дослідному проєктному інституті (НДПІ) ПАТ «Укрнафта» було створено цифрову геолого-технологічну модель родовища на північному сході. Це дозволило оцінити поточні запаси вуглеводнів, створити гідродинамічну модель і спланувати подальшу стратегію з розробки родовища», – повідомив Корецький.

З його слів, після проведеного аналізу в рамках основної стратегії нарощування видобутку було обґрунтовано рекомендації з переводу свердловин на горизонти з недренованими запасами нафти.

«На основі підготовлених матеріалів здійснили капітальний ремонт свердловини. Спочатку – необхідні геофізичні дослідження, аби упевнитися, що на запланованих горизонтах є ресурс. Потім від'єднали нижній горизонт, поклади якого вже були відпрацьовані. Далі провели перфорацію верхнього горизонту на глибині 4 633-4 638 метрів», – зазначає очільник компанії.

Після освоєння свердловина почала фонтанувати. На цей час дебіт становить понад 60 тонн на добу.

Водночас, пояснюють в «Укрнафті», управління підвищення нафтовіддачі департаменту розробки родовищ провело кислотний гідророзрив пласта на одному з об'єктів на заході України – такі роботи на цьому родовищі проводились уперше. Дебіт нафти до проведення геолого-технічного заходу становив 7-9 тонн на добу. Проте проведені розрахунки показували, що це не оптимально для наявних пластових умов.

Тож спеціалісти управління нафтопромислового сервісу ПАТ «Укрнафта» на основі розробленого дизайн-проєкту виконали кислотний гідророзрив пласта (ГРП) за удосконаленою технологією (використання кислотного розчину в поєднанні із ПАР та неорганічним інгібітором для збереження структури скелету породи) з використанням власного флоту.

«Зараз свердловина вийшла на режим й працює з дебітом нафти 28 тонн на добу. Зазначені ГТЗ дали змогу збільшити добовий видобуток нафти на понад 80 т/добу», – підсумував Корецький. 

Як повідомляв enkorr раніше, ПАТ «Укрнафта» провело капітальний ремонт свердловини на півночі України, завдяки чому було збільшено дебіт природного газу до понад 60 тис. куб. м на добу.

Видання також писало, що станом на жовтень «Укрнафта» бурила сім свердловин, ще дві перебували в процесі підготовки. Водночас компанія шукала підрядників для ремонту свердловин.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти