У початок

«Укрнафта» заперечує звинувачення ДБР у фальсифікаціях на торгах СВГ

ПАТ «Укрнафта» оскаржить ухвалу суду, якою було накладено арешт на скраплений газ компанії, реалізований на торгах 27 квітня. Про це йдеться у повідомлені прес-служби підприємства.

В «Укрнафті» заявили, що поширена ДБР інформація про те, що газ було продано на неліцензованій біржі за заниженою вартістю, не відповідає дійсності, а озвучені оцінки є безпідставними.

Зокрема в компанії зазначили, що з 14 000 тонн скрапленого газу, що справді виставлявся на аукціон №100Д 27.04.2022, 6 000 т повинно було бути вироблено ПАТ «Укртатнафта» в травні 2022 року.

«Через повне руйнування виробничих потужностей внаслідок російської агресії наприкінці квітня-на початку травня 2022 року виробництво ПАТ «Укртатнафта» було зупинено, відповідно 6 000 тонн унаслідок форс-мажору було не тільки не реалізовано, але й не виготовлено, що об’єктивно й очевидно виключає змогу їх арешту», — йдеться в повідомлені.

Крім того, в компанії повідомили, що «Укрнафта» отримала ухвалу про арешт лише 7 000 тонн скрапленого газу, з яких 3000 тонн – якраз неіснуючі обсяги скрапленого газу виробництва саме ПАТ «Укртатнафта».

«Нині безпідставно арештованим є скраплений газ обсягом 1 550 тонн, який на час накладення арешту перебував у розпорядженні ПАТ, і його не було відвантажено покупцям. Наразі ухвала суду про арешт є предметом судового оскарження», — заявили в «Укрнафті».

Також у компанії зазначили, що операції з продажу арештованого газу не можуть вважатися збитковими, оскільки стартова й кінцева ціна аукціону були цілком ринковими і встановленими повністю відповідно до процедур.

«Арештований газ за ціною, співставною з ціною аукціону, до арешту було викуплено ПАТ «Укрнафта» для реалізації у власній мережі АЗС», — йдеться в повідомлені компанії.

Як повідомляв enkorr, Державне бюро розслідувань заявило, що суд наклав арешт на скраплений газ, який «Укрнафта» продала на неліцензованій біржі за заниженою вартістю. Це могло завдати збитків державі у 300 млн грн.

Нагадаємо, «Укрнафта» на аукціоні 27 квітня продала 14 120 т скрапленого газу, з яких 6 000 т були виробництва «Укртатнафти», за 28 003,96 грн/т. Торги відбувалися на універсальній товарній біржі «Контрактовий дім УМВБ», яка, як і Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ), входить до групи Олександра Гінзбурга.

Після цих торгів Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку вирішила до закінчення воєнного стану зупинити дію ліцензії УМВБ.

«За наявною у регулятора інформацією, особи, пов’язані з кінцевими бенефіціарними власниками біржі та її правлінням, провадили діяльність, на яку не мали відповідної ліцензії», — зазначили тоді в НКЦПФР.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти