У початок

Нафтопродукти з російської нафти продовжують потрапляти в США попри санкції – WSJ

На тлі запроваджених Європою й США санкцій вантажовідправники і нафтопереробники виводять російську нафту на ринок, приховуючи її походження. Як повідомляє «Бізнес.Цензор», за даними видання The Wall Street Journal, танкери з нафтопродуктами, які принаймні частково могло бути виготовлено з російської нафти, минулого місяця прибули в Нью-Йорк і Нью-Джерсі.

Вантажі було доставлено через Суецький канал і через Атлантику з індійських нафтопереробних заводів, які збільшують закупівлю російської нафти, свідчать транспортні записи, дані платформи Refinitiv та аналіз гельсінського аналітичного Центру досліджень енергетики й чистого повітря.

За даними Kpler, нафтопереробний завод, що належить індійському енергетичному гіганту Reliance Industries Ltd., купив у травні у 7 разів більше російської нафти порівняно з довоєнним рівнем, що становить п’яту частину його загального споживання.

Reliance зафрахтувала нафтовий танкер для перевезення компонентів бензину, який відправлено з сусіднього порту «Сікка» 21 квітня без запланованого пункту призначення. Через три дні він оновив свої записи, вказавши порт призначення в США, і відплив, вивантаживши свій вантаж 22 травня в Нью-Йорку.

«Ймовірно, що компанія Reliance взяла вантаж російської нафти зі знижкою, очистила її, а потім продала продукт на короткостроковому ринку, де знайшла покупця в США», – пояснює провідний аналітик центру Лаурі Міллівірта.

Експорт нафтопродуктів з Індії на тлі зростання закупівлі дешевої російської нафти різко зріс із початку війни: постачання в Європу зросли на третину і на 43% – у США, порівняно з попереднім кварталом.

Видання зазначає, що після вторгнення в Україну й санкцій з боку США і Європейського Союзу трейдери намагаються приховати походження російської нафти. Зокрема приховати походження сировини вдається в сумішах нафтопродуктів, таких як бензин, дизельне пальне і хімікати.

Запроваджене у березні ембарго США забороняє імпорт нафти, нафтопродуктів, скрапленого природного газу й вугілля з росії, але паливо часто виготовляють із сумішей продуктів різного походження, вказує WSJ.

Зі слів опитаних виданням юристів, Управління США з контролю за іноземними активами (OFAC) зазвичай визначає походження товару, якщо його частка в загальному обсязі перевищує 25%. Однак під це обмеження не підпадають товари, які було перероблено в інший товар іноземного виробництва. Зі слів юристів трьох різних фірм, наразі OFAC не пояснив, чи є порушенням санкцій переробка сирої нафти в такі продукти, як бензин чи дизельне пальне.

Загалом експорт російської нафти відновився у квітні після падіння в березні, коли набули чинності перші західні санкції, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Експорт нафти з росії зріс на 620 тис. барелів – до 8,1 млн барелів на добу (б/д), що близько до довоєнного рівня.

При цьому найбільше зростання експорту російської нафти припадає на Індію, яка збільшила її імпорт до 800 тисяч б/д, порівняно з 30 тис. б/д до початку активної фази війни в Україні. Зростанню попиту на російську нафту спряли великі знижки, які сягали $35 за барель, порівняно з вартістю еталонного сорту Brent. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти