У початок

Суд заарештував автогаз, проданий «Укрнафтою» на аукціоні у квітні

Суд заарештував скраплений газ, який було продано в квітні ПАТ «Укрнафта» на неліцензованій біржі за заниженою вартістю. Про це повідомила прес-служба Державного бюро розслідування (ДБР).

Зазначається, що працівники ДБР розслідують кримінальне провадження щодо протиправної реалізації скрапленого газу «Укрнафтою» протягом квітня-травня 2022 року. Встановлено, що під час воєнного стану у квітні цього року компанія подала заявку на проведення аукціону з продажу скрапленого газу.

На засіданні аукціонного комітету було погоджено біржу, запропоновану «Укрнафтою», яка при цьому не мала відповідної ліцензії.

«Результати аукціону мають ознаки фальсифікації, оскільки переможці купили скраплений газ за ціною практично удвічі нижчою від ринкової. Зокрема переможцем на аукціоні визнано двох учасниківі з пропозицією цін близько 28 тис. грн за тонну, хоч того ж дня на іншому аукціоні ці ж компанії змогли купити скраплений газ із пропозиціями цін близько 55 тис. грн за тонну. Решта учасників аукціону пропозиції ціни взагалі не надавали», – кажуть у ДБР.

Зазначається, що в такий спосіб сума завданих збитків підприємству, у якому значна державна частка, може становити понад 300 млн гривень.

У рамках провадження за ознаками умисного використання службовими особами службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, ДБР арештувало зазначений скраплений газ. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу генерального прокурора.

Як повідомлялося, ПАТ «Укрнафта» на аукціоні 27 квітня продало 14 120 т скрапленого газу, з яких 6 000 т були виробництва «Укртатнафти», за 28 003,96 грн/т. Торги відбувалися на універсальній товарній біржі «Контрактовий дім УМВБ», яка, як і Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ), входить до групи Олександра Гінзбурга.

Після цих торгів Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку вирішила до закінчення воєнного стану зупинити дію ліцензії УМВБ.

«За наявною у регулятора інформацією, особи, пов’язані з кінцевими бенефіціарними власниками біржі та її правлінням, вели діяльність, на яку не мали відповідної ліцензії», — зазначили тоді в НКЦПФР.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти