У початок

Угорська MOL отримала в липні нафти Urals на 17% менше від своєї заявки

Угорська група MOL скоротила імпорт нафти Urals у липні на 17% щодо своєї заявки на тлі заборони на транзит сировини ключового постачальника, «лукойлу», трубопроводом «дружба» через територію України, згідно з даними джерел і розрахунками Reuters.

Найбільше від заборони на транзит сировини «лукойлу» через Україну постраждав НПЗ доньки MOL у Словаччині, компанії Slovnaft – постачання на адресу компанії в липні виявилися майже на чверть нижчими від початкової номінації, уточнили джерела Reuters.

За їхніми даними, росія постачила у Словаччину через «дружбу» у липні всього близько 0,36 млн тонн Urals, тоді як заявка Slovnaft на минулий місяць становила близько 0,46 млн тонн, постачання Urals в Угорщину становило 0,44 млн тонн проти 0,5 млн тонн у місячній заявці MOL.

Передбачалося, що «лукойл» постачить у Словаччину в липні 280 тис. тонн нафти, але фактично постачання впали до нуля, а дефіцит сировини був частково покритий шляхом додаткового експорту «татнєфті», уточнили співрозмовники Reuters.

За їхніми даними, «татнєфть» була основним постачальником нафти у Словаччину й Угорщину в липні: на її частку припало понад 80% експорту Urals у ці країни.

Прес-служба Slovnaft повідомила, що не може ні підтвердити, ні спростувати інформацію про те, що постачання Urals у липні виявилися нижчими від початкової заявки.

6 серпня глава української компанії «Нафтогаз України» заявив, що Угорщина й Словаччина у липні отримали той самий обсяг нафти, що й до заборони на транзит сировини «лукойлу».

Тим часом співрозмовники Reuters зазначили, що заявки переробників на імпорт Urals по «дружбі» в липні передбачали суттєве зростання до червня на тлі завершення ремонтних робіт на регіональних НПЗ.

У червні MOL імпортував по «дружбі» 0,54 млн тонн Urals, з яких на Словаччину припало близько 70 тис. тонн, і планував різко збільшити перероблення в країні із завершенням профілактичного ремонту на НПЗ.

«Slovnaft був на ремонті з 1 травня по 15 червня, а чеський НПЗ Litvinov стояв повністю з 1 квітня по 31 травня», — сказав співрозмовник Reuters.

Наразі прокачування нафти «лукойлу» у напрямку Словаччини й Угорщини не ведеться, а перспективи відновлення постачання туманні, кажуть співрозмовники Reuters, тоді як транзитні постачання сировини інших російських виробників і торгових компаній з рф до Європи південною гілкою нафтопроводу «дружба» здійснюються без обмежень.

Трейдери вважають, що «лукойл» поки не переспрямовував усі ресурси серпня, які передбачалися до прокачування «дружбою», на інші експортні напрямки, зокрема в порти рф.

У липні «лукойл» значно наростив морський експорт нафти на тлі заборони на постачання сировини транзитом через територію України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти