У початок

Конкретики щодо транзиту через Україну газу Socar наразі немає – Міненерго

Конкретних пропозицій щодо можливого транзиту азербайджанського газу через Україну після закінчення з початком 2025 року транзитного контракту з рф поки що немає, але цілком імовірно, що вони можуть з’явитися, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

«На сьогодні конкретної пропозиції щодо контракту на транзит азербайджанського газу немає… Я завжди кажу, що треба мати на столі конкретний документ. Поки що немає конкретної пропозиції, яка може бути обговорена, я вважаю, що взагалі зарано щось коментувати (…). Коли можливі ініціативи перейдуть у практичні пропозиції – тоді будемо говорити», – сказав Галущенко у коментарі «Енергореформі» під час відвідання Хмельницької АЕС.

При цьому міністр акцентував, що Азербайджан дуже зацікавлений в експорті газу в Європу. «Я думаю, Азербайджан в експорті дуже зацікавлений. Подивіться, наскільки вони збільшили його сьогодні. Не буду озвучувати якісь їхні цифри, але вони суттєво планують збільшити постачання в Європу. І вони мають дуже серйозний ресурс для цього», – зазначив Галущенко.

Щодо перспектив продовження транзиту російського газу міністр прокоментував: «Щодо росії ми вже сказали, що не плануємо продовжувати контракт. Згадайте і заяву Кадрі Сімсон (єврокомісар з енергетики – ред.), яка сказала, що Європа не розглядає продовження контракту і не проситиме Україну це робити».

Як повідомлялося, президент Азербайджану Ільхам Алієв наприкінці липня зазначив, що Азербайджан перебуває в процесі перемовин із рф щодо можливості продовження транзиту природного газу через Україну, російсько-український контракт про який спливає 2024 року. При цьому він зазначив, що «до нас звернулася українська влада і Європейський Союз із проханням посприяти у продовженні цього контракту».

Голова правління НАК «Нафтогаз» Олексій Чернишов декількома днями пізніше зазначив, що ЄС і Україна шукають шляхи забезпечення стійких постачань газу в Європу після припинення українсько-російського транзитного контракту 2024 року, одним із них може стати постачання азербайджанського газу.

«У мене відбулася зустріч із компанією SOCAR, і ця зустріч є наслідком ініціативи азербайджанської сторони. Ми її вітаємо й ведемо перемовини досить свідомо. По-перше, йдеться про зберігання газу в українських ПСГ, по-друге – про можливий його транзит», – додав Чернишов.

Він також наголосив, що вже неодноразово заявляв про зацікавленість групи «Нафтогаз» у продовженні роботи української ГТС, але за умови, що «це не буде робота з «газпромом».

Видобуток газу в Азербайджані 2023 року становив 48 млрд 496,7 млн куб. м (зростання на 3,8% порівняно з 2022 роком). При цьому видобуток товарного газу становив 36 млрд 413,8 млн куб. м (зростання на 4,2%).

Торік Азербайджан збільшив експорт газу порівняно з 2022 роком на 5,3% – до 23,8 млрд куб. м, постачання в Європу становили 11,8 млрд куб. м (+3,5%).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти