У початок

Вуглеводневий шторм: за 14 днів ціни на нафту змінилися на 18%

Також є російською мовою

(Київ, enkorr). За підсумками двох попередніх тижнів різниця між мінімальною і максимальною цінами на світові бенчмарки досягла 18%, про що свідчать дані торгів. При цьому фундаментальні чинники змінилися незначно. Рух котирувань визначався новинними заголовками і ринковими спекуляціями.

У період з 16 по 20 серпня барель нафти Brent здешевшав на 8% – з приблизно $72 до $65. Для WTI показники склали $70 і $65 за «бочку» відповідно (-7%).

Причиною обвалу цін став спалах дельта-штаму COVID-19 в Китаї і несприятлива пандемічна ситуація в Японії. Додатково на ціни тиснуло масштабне інфікування «дельтою» у В'єтнамі, Малайзії, Таїланді, Південній Кореї і на Філіппінах.

Якщо придивитися до цифр уважно, виявиться, що в Японії пандемічна ситуація трималася на плато. Просто в умовах масового зараження коронавірусом жителів довколишніх держав Токіо ввів превентивні заходи безпеки.

У Китаї минулого четверга кількість нових заражень «дельтою» склала 20 (двадцять) нових випадків проти 35 на день ​​раніше. З огляду на населення країни, це навіть не статистична похибка, а нескінченно мала величина. Однак світове нафтогазове співтовариство спочатку визнало ці цифри «глобальною загрозою», а потім «величезним досягненням».

Інвесторів також насторожило падіння китайського нафтового імпорту в липні на 19,6% у річному зіставленні. Таке зниження було обумовлено тим, що через систему квот влада КНР різко обмежила імпорт нафти незалежними НПЗ – «самоварами». Крім того, в липні багато нафтопереробних заводів Китаю перебували на плановому техобслуговуванні. Обидва ці чинники «залишилися не поміченими» учасниками ринку.

На тижні, що минає, в період з 23-го по 27 серпня, ціни на Brent зросли майже на 10%, на WTI – більш ніж на 10%. П'ятничні торги еталонними сортами нафти завершилися на рівні $71,63 (+2,07%) і $68,72 (+1,93%) відповідно.

«Бичачими» чинниками стали пожежа на нафтовій платформі Pemex в Мексиканській затоці, що скоротила регіональні постачання приблизно на 200 тис. бар./добу (б/д), і наближення тропічного шторму «Іда», через що почалася евакуація персоналу з розташованих у тій самій затоці об'єктів. До речі, в кінці жовтня 2020 року на тлі наближення урагану «Зета» Brent і WTI здорожчали всього лише на 0,15% і 0,43% відповідно.

Додатково підтримала ціни заява Arabian Gulf Oil Co (AGOCO), дочірньої компанії державної Національної нафтової корпорації Лівії (NOC), що вона припинить свою діяльність, якщо не отримає бюджетні асигнування на 2020 і 2021 рр.. Потенційно це видалить зі світового ринку 250 тис. б/д за глобальної добової потреби в межах 96 млн б/д. Той факт, що AGOGO призупинила свою роботу ще в квітні (NOC була змушена оголосити через це форс-мажор), ринок «не побачив». Так само як і те, що дату зупинення AGOCO не анонсовано.

Показово, що в період з 16-го по 20 серпня на падаючому ринку зміцнення долара було визнано потужним «ведмежим» чинником. На тижні, що минає (23-27 серпня), коли ціни на нафту пішли вгору, зміцнення долара було проігноровано.

Наступного тижня суперчинником, який визначить рух нафтових котирувань, стане міністерське засідання ОПЕК і союзників картелю. Найгірший варіант, який може призвести до падіння котирувань, – повторення серпневого сценарію. Тоді ухвалення рішення про збільшення нафтовидобутку і продовження угоди ОПЕК+ було затримано на два тижні через розбіжності між Саудівською Аравією і ОАЕ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти