У початок

У Європі загострюється конкуренція за нафту тієї ж якості як у росії — Bloomberg

Європейські нафтопереробні заводи, які вже обходилися без давніх постачань російської сирої нафти, тепер борються з втратою подібних постачань із північного Іраку й шоковим скороченням видобутку кількома провідними світовими країнами-виробниками, пише Bloomberg.

Потоки з росії — колишнього головного постачальника в Європейський Союз — різко впали більш ніж на мільйон барелів на день (б/д) після повномасштабного вторгнення країни в Україну в лютому минулого року на тлі постійного посилення санкцій.

Ці скорочення зараз починають кусатися сильніше, оскільки Ірак призупинив постачання, які надходять до Європи через турецький порт у Середземному морі. Крім того, виробники ОПЕК+, включаючи росію, оголосили про обмеження постачань із наступного місяця, що призведе до скорочення видобутку приблизно на 1,6 млн б/д до липня.

Для Європи втрата сталася в невдалий час. російські й іракські сорти мають однакову щільність і якість сірки, а нафтопереробники в Азії, зокрема в Китаї, нарощують попит на так звану олію із середнім кислим вмістом.

«Європу й Азію чекає важка боротьба, і Азія може перевершити Європу за барелі, потенційно спровокувавши скорочення виробництва в Європі, щоб збалансувати ринок сирої нафти», – заявили аналітики Energy Aspects Ltd. Амріта Сен і Крістофер Хейнс в нещодавній записці, обговорюючи глобальні ринки нафти. 

У березні ЄС імпортував 95 тис. барелів нафти Urals російського походження в день порівняно з майже 1,2 млн барелів щодня в лютому минулого року, свідчать дані, зібрані Bloomberg. Усі вантажі були доставлені до Болгарії, яка має виняток із санкцій ЄС щодо морського імпорту сирої нафти з росії.

За даними Energy Aspects, з весни 2022 року Європа замінила щонайменше чверть російських постачань нафтою з Близького Сходу. Потоки з Атлантичного басейну, з Норвегії й Анголи в США також зросли в перші три місяці цього року, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у своєму щомісячному звіті на початку цього місяця.

Але тепер є ще один слід Близького Сходу. З минулого місяця постачання близько 450 тис. барелів сирої нафти на день з курдського регіону Іраку було припинено через суперечку щодо платежів. Згідно з даними відстеження танкерів, у березні щонайменше 169 тис. барелів цієї нафти, яка доставлялася через турецький порт «Джейхан», спрямовувалися в країни ЄС.

Обмеження ускладнюють ринок сирої нафти із середнім вмістом кислоти, оскільки виробники з Близького Сходу також використовують більше власної нафти для збільшення переробки на нових вітчизняних нафтопереробних заводах (НПЗ).

У Середземномор’ї ціни на такі сорти, як іракська Basrah Medium, які зазвичай мають значну знижку порівняно з іншими через вміст сірки, зросли до рівня, який багато трейдерів вважають занадто дорогим.

Грецька нафтопереробна компанія Hellenic Petroleum SA також оголосила рідкісний тендер — перший за два роки — на придбання оперативного постачання Basrah Medium. Окремі трейдери зазначили, що цей крок свідчить про обмежену доступність таких бочок на спотовому ринку на тлі втрати курдських сортів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти