У початок

У вересні Японія припинить субсидування нафтопродуктів

Міністерство торгівлі та промисловості Японії (Meti) припинить субсидування нафтопродуктів наприкінці вересня з огляду на останні ціни на сиру нафту, повідомляє Argus.

Meti оголосила 26 травня, що скорочуватиме субсидію з червня до вересня, коли її буде припинено наприкінці того ж місяця, оскільки вартість сирої нафти впала до тих самих рівнів, що й у листопаді 2021 року. Meti скорочуватиме суму фінансування на 10% кожні два тижні. Але це рішення може змінитися залежно від цін на нафту, заявили у міністерстві. 

Meti почала надавати субсидії в січні 2022 року, коли роздрібні ціни на бензин перевищили 170 ієн/літр, з максимальним фінансуванням 5 ієн/л для бензину, газойлю, керосину і мазуту як надзвичайний захід, щоб уникнути будь-якого негативного впливу на вітчизняні нафтопродукти цін через стрімке зростання вартості сирої нафти. Але дата закінчення субсидії залишалася незрозумілою навіть після падіння цін на сиру.

Максимальне фінансування було підвищено до 25 ієн/л у березні 2022 року і до 35 ієн/л у квітні 2022 року. Згодом його було скорочено на 2 ієн/л щомісяця протягом січня-травня цього року, з 35 ієн/л до 25 ієн/л. Реактивне паливо також підтримується заходом, але розрахунки субсидій відрізняються від інших продуктів.

Цілком ймовірно, що вплив на внутрішній ринок нафтопродуктів буде обмеженим, якщо уряд вирішить скасувати цей захід, оскільки фінансування за цією схемою скорочується, сказав Шунічі Кіто, голова лобістської групи нафтової промисловості Нафтової асоціації Японії. 

Найвища сума фінансування становила 41,40 ієн/л протягом 16-22 червня минулого року, але впала нижче від 20 ієн/л з 1-7 грудня. Останню суму було встановлено 24 травня на рівні 11,10 ієн/л протягом 25-31 травня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти