У початок

У вересні експорт мазуту й ВГО з портів рф зріс на 2%

Загалом за вересень експорт мазуту й ВГО з портів рф зріс на 2% до попереднього місяця близько 4,2 млн тонн, згідно з розрахунками Reuters на основі даних LSEG і галузевих джерел.

Китай і Саудівська Аравія були основними напрямками для експорту мазуту й вакуумного газойлю (ВГО) з російських портів у вересні 2024 року, показали дані трейдерів і LSEG.

Повна заборона на постачання нафтопродуктів з рф до країн ЄС набула чинності в лютому 2023 року, але частина російського палива опинилася під ембарго ще в серпні 2022-го, і трейдери були змушені переспрямувати мазут і ВГО до Азії, зокрема на рейдові перевалки STS.

У вересні 2024 року росія незначно збільшила експорт темних нафтопродуктів у напрямку Китаю — на 1% у добовому вираженні до попереднього місяця близько 0,8 млн тонн, за даними LSEG.

Відвантаження мазуту й ВГО з портів рф до Індії зросли на 53%, до 0,3 млн тонн.

Китай й Індія купують російський прямогонний мазут і ВГО для перероблення, частково замінюючи дорожчу нафту сорту Urals.

Декілька танкерів, які завантажили в російських портах близько 300 тис. тонн темних нафтопродуктів, прямують до Сингапуру, проте їх кінцевим пунктом може стати Китай, кажуть трейдери.

Сингапур — великий бункерувальний хаб, і судна часто вказують цей порт як проміжний пункт призначення на своєму довгому шляху з балтійських портів рф до китайських.

Постачання російського мазуту й ВГО до Саудівської Аравії у вересні скоротилося на 10% — до 0,7 млн тонн після проходження піка літнього сезону, оскільки паливо закуповувалося в основному для потреб електрогенерації.

Експорт темних нафтопродуктів із далекосхідних портів рф до Південної Кореї трохи знизився минулого місяця — на 1% до серпня, до близько 150 тис. тонн.

Близько 300 тис. тонн мазуту й ВГО з портів рф було відправлено минулого місяця для STS-перевалки на рейдові стоянки поблизу берегів Греції, за даними LSEG.

Основна частина цих нафтопродуктів перевантажується на великотоннажні судна і прямує до країн Азії, кажуть учасники ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти