У початок

У січні-липні «сібур» скоротив експорт СВГ через усть-лугу на 42%

«сібур», найбільший виробник і експортер скрапленого вуглеводневого газу в рф, зменшив перевалку СВГ через балтійський порт «усть-луга» у січні-липні 2024 року на 42,3% порівняно до 297 тис. тонн, свідчать дані й розрахунки Reuters.

Перевалка газу «сібуру» в усть-лузі в липні зменшилася у подобовому вираженні на 25% порівняно з червнем – до 40 тис. тонн.

При цьому компанія працює над залученням нових танкерів-газовозів, що, як вважають джерела у галузі, може призвести до збільшення перевалки СВГ у найближчій перспективі.

Так, за даними джерел у галузі, танкер класу MGC (medium gas carrier) Falcon (номер IMO – 9014432), здатний приймати на борт до 20 тис. тонн СВГ, розпочав відвантаження з усть-луги у червні; танкер класу Handysize Eugenia Gas (IMO 8813099), здатний приймати до 10 тис. тонн СВГ, — у липні.

На думку трейдерів, обмежена кількість танкерів-газовозів, доступних для відвантажень СВГ з усть-луги, і довге плече доставляння «усть-луга — Туреччина/Близький Схід», як і раніше, основні чинники зниження перевалки скрапленого газу в порту.

Середньомісячний показник відвантажень СВГ з усть-луги цього року становить близько 42 тис. тонн, тоді як торік — близько 67 тис. тонн.

«сібур» збільшив перевалку СВГ через усть-лугу 2023 року на 7% порівняно з 2022-м – до 803 тис. тонн, продовжуючи переспрямовувати продукт з європейських ринків до країн Африки, Близького Сходу й Азійсько-Тихоокеанського регіону (АТР), свідчать дані трейдерів і LSEG.

Євросоюз наприкінці минулого року впровадив ембарго на імпорт СВГ російського походження з 12-місячним перехідним періодом, у рамках якого експорт пропан-бутану з рф в Європу буде можливим за довгостроковими контрактами, укладеними до введення санкцій.

Проте, за даними трейдерів, покупці в ЄС ще 2022 року почали відмовлятися від скрапленого газу з рф, намагаючись перестрахуватися від можливих ризиків, пов’язаних із санкціями.

Згідно з розрахунками Reuters, заснованими на даних LSEG, частка постачань CВГ безпосередньо з усть-луги та з використанням рейдової перевалки за схемою «борт-борт» (STS) через естонський порт «Палдіскі» у країни Африки, Близького Сходу й АТР 2023 року становила 91%, або 731 тис. тонн від загального обсягу в 803 тис. тонн. 2022 року на країни поза Європою припадало 57%, або 425 тис. із 746 тис. тонн, відвантажених з усть-луги.

При цьому частка прямих постачань СВГ з усть-луги у країни ЄС і Великобританію 2023 року впала до 9% (75 тис. тонн) з 43% (321 тис. тонн) 2022-го.

У січні-липні 2024 року постачань СВГ з усть-луги у Західну Європу не спостерігалося, на частку Туреччини припало близько 90%, на інші країни Близького Сходу й Африки — 10% від загального обсягу експорту з усть-луги, згідно з даними LSEG і джерел у галузі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти