У початок

У рф скорочують видобуток нафти, тому що не можуть її продати, – Reuters

Рішення росії скоротити видобуток нафти на 500 тис. барелів на день (б/д) свідчить про її нездатність продати все, що видобуває. Про це заявив помічник міністра фінансів США Бен Гарріс, передає Reuters.

«Вони скоротили видобуток, тому що просто не змогли продати її, а не тому, що хочуть використовувати нафту і нафтопродукти як зброю», – зазначив він під час нафтової конференції компанії Argus.

Зі слів Гарріса, механізм обмеження цін на російську нафту було спрямовано на підтримку стабільності ринку й скорочення доходів росії – обидві мети досягнуто.

Чиновник також наголосив, що жодна американська компанія не була залучена до торгівлі російською нафтою вище від максимальної ціни.

Як повідомлялося, через падіння цін росія заявила, що з березня зменшить видобуток нафти на 500 тис. б/д, або приблизно на 5%.

За даними мінфіну рф, нафтогазові доходи бюджету росії у січні склали 426 млрд рублів, що на 46% менше, ніж у січні 2022 року, і на 53% менше, ніж у грудні. Ненафтогазові доходи бюджету рф у січні становили 931 млрд рублів і знизилися до січня 2022 року на 28%.

Водночас витрати федерального бюджету зросли до 3,12 трлн рублів за місяць, перевищивши показники січня минулого року на 59%. Таким чином, дефіцит бюджету рф у січні сягнув 1,76 трлн рублів (близько $25 млрд), що співставно з дефіцитом федерального бюджету за весь минулий рік, який становив приблизно 3,3 трлн рублів.

Через падіння нафтогазових доходів мінфін у січні вперше з 2020 року відновив продаж валюти у еквіваленті 54,5 млрд рублів на місяць. У лютому російський мінфін збільшить продаж валюти через зниження нафтогазових доходів бюджету майже втричі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти