У початок

Уряд має змогу втримати ціни на пальне і наповнити ринок — експерт

Також є російською мовою

Після пікових значень котирування нафтопродуктів на зовнішніх ринках почали падати, що створює умови для утримання прийнятних цін на пальне в Україні шляхом зниження податків і перегляду формули держрегулювання. Таку думку висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За словами С.Куюна, протягом останніх двох днів котирування бензину в Європі впали на $200/т, на дизель – на $340/т, що становить 15-20%.

«Схоже, страхи з приводу ембарго щодо Росії зникли. Світ звикає до думки про майбутнє без кривавих вуглеводнів. Сигналом до зниження, очевидно, стали заяви Арабських Еміратів, Венесуели й США із закликами збільшити видобуток нафти», – вважає він.

На думку експерта, такий розворот дозволить уникнути різкого стрибка цін, які могли б перевищити 50 грн/л.

«Розрахунки показують, що за нових умов собівартість постачання за поточними світовими цінами становить 43 грн/л для обох продуктів. Додамо сюди встановлену Мінекономіки націнку 4,5 та 5 грн/л і отримаємо вартість на АЗС», – зазначає експерт.

Та, за його словами, як і раніше, актуальне питання обнуління ставок акцизу і ПДВ на нафтопродукти, що знизить ціни до 32 і 35 грн/л на бензин і ДП.

Проте ключовим кроком Кабміну має стати адаптація формули розрахунку граничних цін на пальне, яка відкриє шлюзи для нових постачань нафтопродуктів. Наразі діюча «довоєнна» формула не дає змоги розпочати імпорт нафтопродуктів із Європи, а також закуповувати пальне у гурті з подальшою реалізацією на АЗС.

«Кожний «європейський» літр обходитиметься постачальникам у ті ж таки мінус 4,5-5 грн/л», – поділився розрахунками Куюн.

За даними глави «А-95», дизпальне на гуртовому ринку сьогодні коштує 42 грн/л, тоді як «рекомендована» ціна на АЗС – 36 грн/л, а на другу декаду березня покаже максимум 43 грн/л.

«Хто торгуватиме й везтиме пальне за таких умов?» – питає експерт.

Нагадаємо, Кабінет міністрів дозволив обласним військовим адміністраціям спільно з Національною поліцією і Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужбою) здійснювати контроль за цінами на соціально значущі продукти харчування, ліки і паливо.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти