У початок

У лютому-березні рф відправила понад 1 млн тонн нафтопродуктів з чорноморських портів

Після набуття чинності ембарго ЄС і G7 на російські нафтопродукти на початку лютого 2023 року, з російських портів у Чорному морі протягом лютого й березня вирушили 28 танкерів, які в обхід санкцій перевезли 1,14 млн тонн нафтопродуктів. Про це свідчать дані дослідження Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та Моніторингової групи BlackSeaNews, повідомляють «Порти України».

Зокрема в лютому моніторинг зафіксував 11 танкерів-порушників, які перевезли 403,99 тис. тонн нафтопродуктів. Усі пункти призначення танкерів із російськими нафтопродуктами перебували у країнах ЄС, зокрема один — безпосередньо в порту «Мотріль» (Іспанія). Решта пунктів призначення — в районах рейдової перевалки біля берегів Греції й Мальти.

У березні кількість танкерів-порушників збільшилася до 17 суден, а обсяг перевезень — майже удвічі порівняно з лютим, до 737,86 тис. тонн. Пункти призначення танкерів із російськими нафтопродуктами в березні 2023 року знаходились не тільки в країнах ЄС, але й у США, зокрема один — безпосередньо в порту «Вілмінгтон» (Північна Кароліна, США), ще один — безпосередньо в порту «Руан» (Франція). Решта пунктів призначення — в районах рейдової перевалки біля берегів Греції й Мальти.

17 з 28-ми танкерів-порушників ембарго, або 60,7%, належать судновласникам з країн ЄС: з Греції — 16, з Італії — 1. Із 28 танкерів-порушників ембарго 6 танкерів зареєстровано під прапорами країн ЄС: 5 — під прапором Мальти, 1 — під прапором Греції.

росія спрямувала понад 1 млн тонн нафтопродуктів з чорноморських портів у лютому-березні попри санкції.

Моніторингова група поінформувала також, що на початку квітня зафіксовано, ймовірно, новий район рейдової перевалки поза межами територіального моря Греції, який розташовано не традиційно в Лаконійській затоці, яка вже фігурує на сторінках ЗМІ, а у так званому Міртойському морі між островами Кітера й Мілос. Саме там було зафіксовано перебування грецького танкера Agios Nikolaos із траєкторією, характерною для рейдової перевалки.

Загалом у лютому 2023 року зафіксоване скорочення експорту нафтопродуктів із російських портів у Чорному й Азовському морях на 7,8% порівняно з березнем — до 2,991 млн тонн, а в березні він знову збільшився — до 3,632 млн тонн.

На початку червня Євросоюз затвердив шостий пакет економічних і персональних санкцій проти росії і білорусі у зв’язку з російським повномасштабним військовим вторгненням в Україну. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набрало чинності з 5 грудня 2022 року для нафти і з 5 лютого 2023 року — для нафтопродуктів.

Крім того, коаліція, до якої входять 27 країн Євросоюзу, США, Канада, Японія, Велика Британія й Австралія, встановила цінову «стелю» на морські перевезення російської нафти поза ЄС, після чого найбільші західні страхові компанії перестали страхувати судна, які транспортують нафту з росії за ціною, вищою від $60 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти