У початок

У квітні китайські НПЗ рідко використовували запаси сирої нафти

Китайські нафтопереробні підприємства скоротили запаси сирої нафти в квітні вперше за 18 місяців, оскільки високі показники переробки перевищили обсяг сирої нафти, доступної як з імпорту, так і з внутрішнього виробництва, повідомляє Reuters.

У квітні нафтопереробні підприємства переробили 61,1 млн тонн, що еквівалентно 14,87 млн барелів на день (б/д), що стало другим рекордом за всю історію спостережень і слідує за історичним піком у 14,9 млн б/д у березні.

Обсяг сирої нафти, доступної для переробників за рахунок імпорту й внутрішнього видобутку, у квітні становив 59,71 млн тонн, що еквівалентно 14,53 млн б/д.

Китай не розголошує обсягів сирої нафти, що надходить у стратегічні й комерційні запаси або виходить із них, але оцінку можна зробити, віднявши кількість переробленої нафти із загального обсягу сирої нафти, доступної за рахунок імпорту і внутрішнього виробництва.

У квітні загальний обсяг доступної сирої нафти був на 340 тис. б/д нижчим за обсяг, який переробляють нафтопереробники, вперше з листопада 2021 року. 

У першому кварталі 2023 року Китай додав близько 770 тис. б/д до комерційних або стратегічних сховищ, цей показник упав до 480 тис. б/д за перші чотири місяці в результаті скорочення запасів у квітні.

Питання для ринку нафти полягає в тому, чи занурення Китаю в запаси є початком нової тенденції, чи це був лише одноразовий випадок, викликаний тимчасовими чинниками. 

Що стосується переробки, то очевидно, що китайські нафтопереробні заводи посилюють свою роботу, щоб скористатися зростаючим внутрішнім попитом на паливо, оскільки економіка знову відкривається після карантину через COVID-19.

Нафтопереробники також збільшили експорт нафтопродуктів, отримавши додаткові квоти від уряду, оскільки Пекін шукав швидкі способи прискорити економічне зростання, а нафтопереробники побачили можливість отримати прибуток від високої маржі на продукти в першому кварталі, особливо на дизельне пальне.

Хоча історія внутрішнього попиту залишається в основному незмінною, високі обсяги експорту продукції можуть почати скорочуватися в найближчі місяці з кількох причин.

Нафтопереробники, ймовірно, припинять експорт, щоб задовольнити внутрішні потреби, норма прибутку від переробленого палива в Азії різко впала за останні тижні, а другий раунд експортних квот Пекіна становить менше половини першого розподілу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти